Különleges ételek és borok

2023.06.06. 18:55

Nemzetközi vadgasztronómiai és borfesztivál tartottak Nemesnádudvaron – galériával

Kóstolópontokkal várták idén is a vendégeket a nemesnádudvari pincesoron, a présházak előtt látványfőzést mutattak be. Európa számos nemzetének képviselői, magyarok, külhoni magyarok, azért jöttek össze, hogy egy kis időt együtt töltsenek. Nem számított, ki honnan jött, csak a kiváló vadételek, a jó borok, a jó beszélgetések és a zene volt a középpontban. Tíz különleges ételt és megannyi bort kóstolhattak a szórakozni vágyók.

Márton Anna

A főzőversenyen nem csak a zsűri, de a közönség is szavazhat

Fotó: Beküldött fotó

A rendezvényt két nyelven, magyarul és németül is megnyitották, tekintettel a település németországi testvértelepüléséről, Neibsheimből érkezett vendégekre. Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője, dr. Kovács István polgármester és Hermatutz Dániel alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Koch Csaba, a Hajós–Bajai borvidék és a Hajósi Hegyközség elnökeként szólt a vendégekhez. A Szent Hubertus-misét dr. Mészáros István titeli prépost celebrálta. Az eseményen a saját maga által elejtett őzbak került ravatalra.

Hamvas Béla szavait idézte Zsigó Róbert, mint mondta: „Az ember csak közösségben élhet boldogan.”

– A rendezvény célja, hogy bemutassa Nemesnádudvar értékeit, gondolok itt az épített értékekre, a pincesorokra, a kulturális és a gasztronómiai értékekre. Ennek keretében pedig lehetőséget biztosít arra, hogy a hozzánk látogatók is bemutathassák saját értékeiket – fogalmazott a honatya. Végül köszönetet mondott mindenkinek – különösen a borászoknak és a vadászoknak –, akik megrendezték az eseményt.

Virág Csaba szervező kiemelte: idén a nyolcadik alkalommal szervezték meg a rendezvényt, tíz kóstolópontot alakítottak ki, három pincesoron.

– Különlegességekkel is vártuk a vendégeket. Emuból és borzból készült pörköltet kóstolhattak. 

Igaz, előző évben is szerepelt már borz az étlapon, de akkora sikere volt, hogy megtartottuk. Volt muflonból készült étel, vaddisznóból, gímszarvasból, a vajdaságiak csevapot sütöttek. Nagyon sokféle finomság volt – mondta Virág Csaba szervező, a Nemesnádudvari Nonprofit Kft. egyik tulajdonosa.

Az Erdélyből, Maros-székről érkezett csapat pacallevest készített, ciorba de burta néven ismert Romániában az étel, és nagyon népszerű. 

A vajdasági csapat már egy héttel korábban eljött, hogy befűszerezzék a csevapot – tudtuk meg a szervezőtől. Sükösdről a Kékhegyi vadásztársaság, a Mélykúti Rodostó Vadásztársaság, valamint a Bács-Kiskun Vármegyei Vadászhölgyek is részt vettek a főzőversenyben. Utóbbiak nyerték meg a főzőversenyt egy vaddisznós káposztával.

A verseny fődíja mellett egy százezer forintos pénzjutalmat is átvehettek a Bács-Kiskun Vármegyei Vadászhölgyek. 

A főzőverseny érdekessége, hogy itt nem egy zsűri dönt, hanem a közönség szavazatai alapján derül ki, hogy ki a nyertes. Minden jegytömb tartalmazott egy szavazócédulát, ezen szavazhattak a legjobb borász, zenész és főzőcsapat címre. Idén a legjobb borász címet a Bergmann pince kapta, ők egy helyen voltak a Bács-Kiskun Vármegyei Vadászhölgyekkel, akik megnyerték a főzőversenyt. A legjobb zenészeknek járó díjat Kárpáti Róbert és Lakatos Jonatan kapták.

Az eseményen átadták a nemesnádudvari borverseny aranyérmét, valamint a megye borait is díjazták. A Bagoly pincében különböző szórakoztató programokkal várták a közönséget. Szőke András színésszel, rendezővel is találkozhattak a vendégek, ő főzte a csodaszarvast. A fesztivál ideje alatt a sétányon megtekinthették Virág Csaba szervező fotókiállítását. A rendezvényre közel kétezer fő látogató érkezett.

A szervező elmondása szerint továbbra sem cél a tömegrendezvény. Egy minőségi, különleges ételekkel megtűzdelt exkluzív találkozó a jövőbeni tervük a nemesnádudvari történelmi pincesoron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában