Tassi Helytörténeti Egyesület

2023.06.05. 11:40

Múzeumot és közösségi teret alakítanak ki Tasson

Nagy fába vágta fejszéjét a Tassi Helytörténeti Egyesület. A civil szervezet múzeumot és közösségi teret alakít ki a település központjában álló régi polgári házban.

Gulyás Sándor

A múzeum megléte emeli településünk rangját – hangsúlyozta Gubacsi István

Fotó: Gulyás Sándor

A közel másfél évtizede alakult egyesület a település múltjának feltárását, tárgyi és szellemi hagyományainak összegyűjtését tűzte ki célul. Tevékenységük sokrétű, kulturális programokat, előadásokat, megemlékezéseket szerveznek, rendszeresen jelentettek és jelentetnek meg helytörténeti tárgyú kiadványokat. A civil szervezet „könyvtára” ma már tizenegy kötetet számlál. Az egyesület emellett nagy szerepet vállal a falu szépítésében is, hiszen az önkormányzattal közösen szervezett fafaragó táboraik „gyümölcsei” a tassi köztereket díszítik.

– Tagjaink között több komoly gyűjtő is akad, így hatalmas mennyiségű történelmi jelentőségű amatőr fotó, újság, kordokumentum, számos munkaeszköz, családi ereklye, falu- és iskolatörténeti dokumentum vár arra, hogy közszemlére kerüljön. Ennek okán jutottunk arra az elhatározásra, hogy egy saját, a település történetét bemutató múzeumot hozunk létre – mondta el hírportálunk érdeklődésére Gubacsi István, az egyesület elnöke, aki maga is jelentős mennyiségű tárgyi anyag birtokosa.

A múzeumot és közösségi teret a település központjában alakítja ki az egyesület. A múlt század elején kereskedőházként működő épülethez az önkormányzat segítségével jutottak hozzá.

– A munka az elmúlt évben kezdődött meg. A rendelkezésre álló keretből, melyet a Magyar Falu Program Civil Alapja biztosított, az állagmegóvó munkákra, valamint a tetőcserére futotta. A százötven négyzetméteres hasznos alapterületű, pincehelyiséggel és melléképülettel rendelkező ingatlannak múzeum és közösségi tér funkciót szánunk. A helytörténeti anyag közszemlére tétele mellett lehetőséget aduk a helyi művészeknek is a bemutatkozásra – sorolta Gubacsi István.

A felújítás az idei évben is folytatódott, a szűkös eklézsiát az egyesület tagjai saját munkájukkal és civilek, vállalkozók felajánlásaival egészítették ki és egészítik ki.

– Folyamatban van az esővíz-elvezető rendszer kiépítése, megtörtént az épület aláfalazása. A melléképület elbontása is rövidesen megkezdődik, aminek anyagát is hasznosítani fogjuk. A következő lépés az épület külső és belső felújítása, melynek fedezetét pályázati forrásból kívánjuk megoldani. A remélt támogatás és a saját erő elegendő lenne a munkálatok befejezésére, de sajnos az idei évben beadott pályázatunk nem lett nyertes, így nyilván lassabban fog haladni a felújítás. A kemence és a tűzhely építését magam fogom elvégezni – fogalmazott a Tassi Helytörténeti Egyesület elnöke.

Visszakerülnek a múlt emlékei

Tass község több mint ezeréves múlttal rendelkezik. Az első konkrét írásos említése 1002-ből, Szent Istvántól származik, aki adománylevelében Duna melletti területeket adományoz a Veszprémvölgyi apácarendnek. A település stratégiailag kiemelt földrajzi helyzete miatt a régi időkben is fontos események helyszíne volt. Amennyiben elkészül a múzeum és meglesznek az engedélyek, jó esély van arra, hogy a Kecskeméten őrzött, a településünkhöz köthető régészeti leletek visszakerülnek hozzánk – tette hozzá Gubacsi István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában