Programajánló

2023.06.04. 15:24

Mindenki a felújított kecskeméti városházát ünnepli

Felfedező kalandtúra, linómetszés, játékműhely, erdélyi ízek, puliszkakészítés. Ez csak egy kis ízelítő abból a hatalmas programkínálatból, amellyel a Kecskeméti Katona József Múzeum tagintézményei ünneplik a felújított városházát, valamint a június 10-ei szecesszió világnapját.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: Katona József Múzeum

A Kecskeméti Katona József Múzeum tagintézményei gazdag programkínálattal kapcsolódnak a felújított kecskeméti városháza ünnepség-sorozatához. Június 6–10. között a Cifrapalotában, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben, valamint a Népi Iparművészeti Gyűjteményben is tartalmas és változatos programok várják a látogatókat. Ízelítő a gazdag programkavalkádból.

Programok a Cifrapalotában

Június 7-én, szerdán 17.30-kor Egy szecessziós festmény újraalkotása címmel élményfestés szerepel a programban. A szecessziós Tungsgram plakát újraalkotására invitálják a festeni vágyókat. Nem szükséges hozzá semmilyen festői tudás, művészeti ismeret.

Szecessziós festmény újraalkotása
Forrás: Katona József Múzeum

Június 8-án, csütörtökön 17.30-kor Szecessziós minták – linómetszés és nyomat készítése textilen címmel tartanak egy izgalmas programot. A kézműves workshopon lépésről lépésre elsajátítható a technika.

Linómetszés kellékei
Forrás: Katona József Múzeum

Június 6-10. között zajlik a Cifrapalota titkai – családi nyomozó játék, a kutatás során a család feltárhatja a Cifrapalota titkait.

Gyerekprogramok a Szórakaténuszban

Az ünneplésből a Szórakaténusz Játékmúzeum és Játékműhely is kiveszi a részét. A szecesszió világnapja alkalmából június 10-től megtekinthető „Grabóka – Szecessziós kincsek Grabowieczky Leon játékműhelyéből” című időszaki kiállítás. 10 és 16 óra között a tárlat keretében eddig nem látható, gyönyörű szecessziós mintákkal díszített rajzaiból, játékterveiből tekinthető meg válogatás.

A kiállításhoz kapcsolódóan 10 és 16 óra között óriás kifestő és Grabóka puzzle várja a gyerekeket. 
Ugyanitt 10.30-kor kezdődik A táltos kecske című interaktív mese Tassy Lillával. 11 órától bábkészítésen vehetnek részt a kicsik. A Táltos kecske című mesében megismert mesehős jelenik meg a Grabóka játékfigurák alapján mozgatható papírbáb formájában.

A tárlathoz előadás is kapcsolódik. 15 órakor Egy pöttynyi szecesszió – Pöttyemberke és társai című programon megtudható: hogyan élednek újjá a vitrinben és a tervrajzokon lévő játékok? A beszámoló kitér arra is: hogyan zajlanak Grabóka-játékok restaurálásai.

Kiállítás a Népi Iparművészetiben

Június 6-án, kedden a Népi Iparművészeti Gyűjteményben 16.30 és 22 óra között „Ha kiindulsz Erdély felől…” címmel zajlik a nemzeti összetartozás jegyében szervezett tematikus nap a történelmi Magyarország erdélyi tájegységei népművészeti és népzenei motívumkincseinek bemutatásával. Kiállításmegnyitó, ismeretterjesztő előadás, filmvetítés, népzenei koncert és táncház, illetve gasztronómiai különlegességek várják a látogatókat.

16.30-kor kiállítás nyílik, válogatást mutatnak be Pitlik-Sipos Eszter néptáncpedagógus, népviseletgyűjtő kollekciójának erdélyi viseleteket bemutató darabjaiból. A viseletek bemutatásán túl a tájra jellemző zenék és táncok is színesítik majd a megnyitót.

17.30-19 óra között Kismadár címmel dalok, érzetek, történetek csendülnek fel Erdélyből a POR zenekar előadásában. A koncertet táncház követi a Kecskemét Táncegyüttessel.

18 órától kézműves foglalkozásokat tartanak a Duna–Tisza közi Népművészeti Egyesület tagjai. Lesz sámánfonás, körmöcskével történő fonás, csuhézás.

Az este folyamán a Gasztrosarokban erdélyi konyha ízei jelennek meg. A látogatók megtudhatják: hogyan készül a puliszka, és természetesen kürtöskalácsokat is sütnek.

Szecessziós testvérvárosok

A múzeum külső helyszíneken is tart programokat. Június 6-án, kedden 18 órakor Szecessziós testvérvárosaink: Nagyvárad, Marosvásárhely és Szabadka címmel tart előadást ifj. Gyergyádesz László, Móra Ferenc-díjas művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti osztályvezetője a városháza dísztermében.

Június 9-én, 20 órakor a Resti Kornél ad koncertet a városháza díszudvarán.

Június 10-én, 15 órakor szecessziós sétára várnak minden érdeklődőt a Főtéren. Ifj. Gyergyádesz László a három szecessziós építészeti irányt, korszakot mutatja be a jelenlévőknek.

Június 10-én, 16 órakor a városháza dísztermében még egy előadást hallhat a közönség. Lechner Ödön szecessziója és a magyar nép művészete címmel Kósa Klára keramikus, a népművészet mestere, a Magyar Művészeti Akadémia tagja tart előadást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában