Nemzeti összetartozás napja

2023.06.05. 17:36

Labdarúgópályájuk névadójáról is megemlékeztek a kerekegyháziak – galériával

Június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján ünnepeljük a nemzeti összetartozás napját. Ez alkalomból tartottak megemlékezést Kerekegyházán. A rendezvényt követően mutatta be az Első gól – Borbás Gáspár élete című könyvét Borbás Barna, a magyar foci hőskora egyik legfontosabb alakjának dédunokája.

Gulyás Sándor

Borbás családja megtekintette a felmenőjük, Borbás Gáspár nevét viselő kerekegyházi sportpályát balról középen: Borbás Barna és dr. Kelemen Márk polgármester

Fotó: Gulyás Sándor

A megemlékezést a művelődési házban tartották meg. A program a Kereki Nótások műsorával indult, majd Diglics Panka és Kondor Károly tolmácsolásában hallgathatták meg az ünnepség résztvevői Reviczky Gyula Magyar lány, illetve Valentin Renomé című versét. A helyi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 7. a osztálya „Magyarnak lenni, igenis jó!” címmel idézte fel a trianoni békediktátum aláírásának időszakát és annak a nemzetre nézve tragikus következményeit. A Tavaszi Szél Népdalkör műsora után az összetartozás mécseseit helyezték el a jelenlévők a szétszakított Magyarországot ábrázoló, kiterített térkép határvonalán.

A megemlékezést követően Borbás Barna mutatkozott be Első gól – Borbás Gáspár élete című könyvével. Nevét az összes hazai futballtörténeti könyv jegyzi, de a két világháború közötti politikai szerepvállalását és a holokauszt alatti embermentésben játszott szerepét feltáró életrajza most jelent meg először. A könyv szerzője, a város sportpályájának a névadójának dédunokája, színes történetekkel, szívhez szóló gondolatokkal mutatta be Borbás Gáspár életútját, futballkarrierjén át jogászként végzett elhivatott munkáján és jelleméből fakadó emberséges, a II. világború ideje alatt végzett embermentő tevékenységét, bátor kiállását. Zárszóként Borbás Gáspár hitvallását idézte fel a szerző, ami a magyar foci hőskora és egyik legfontosabb alakjának futballkarrierje végét is jelentette.

A könyvbemutatót követően Borbás Barna és családja megtekintette a felmenőjük, a Borbás Gáspár nevét viselő kerekegyházi sportpályát. A család képviselőit elégedettséggel töltötte el az a szemlélet, amit a helyi futballisták és vezetésük képvisel, amely nem más, mint a valódi „amatőr foci”, a közösségépítés és az emberközpontúság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában