Programok

2023.06.05. 15:31

Kedden három helyen is ünneplik a felújított kecskeméti városházát

Kedden is sokszínű a programkínálat a kecskeméti városházi ünnepségsorozat keretében. Irodalmi és történelmi csemegék mellett Erdély népviselete és ízvilága is megjelenik.

Sebestyén Hajnalka

A városháza épülete Kecskeméten

Fotó: Bús Csaba

Kedden is sokszínű a programkínálat a kecskeméti városházi ünnepségsorozat keretében. Irodalmi és történelmi csemegék mellett Erdély népviselete és ízvilága is megjelenik.

Június 4–10. között Az Én Városházám. A Tiéd. A Miénk. – címmel egyhetes rendezvénysorozattal ünneplik meg a felújított kecskeméti városházát. A programok több helyszínen zajlanak.  Ízelítő a keddi programból. 

Városháza

16:00-18:00 Szecessziós kézműves foglalkozás során  stencilezéssel egyedi, szecessziós motívumokkal ellátott vászontáska készítése és kerámia díszek festése szerepel a programban

16:00-18:00 Városházi szelfi pontot állítanak fel az előcsarnokban. A szelfigép segítségével feledhetetlen, örök emléket készíthet egy varázslatos szecessziós miliőben. Az itt készült fotók azonnal kinyomtathatók, elküldhetők e-mailen vagy akár meg is oszthatók a közösségi oldalakon.

18:00 Szecessziós testvérvárosaink Nagyvárad, Marosvásárhely és Szabadka címmel tart előadást ifj. Gyergyádesz László Móra Ferenc-díjas művészettörténész. Kecskemét gazdag századfordulós-szecessziós építészeti együttese Magyarországon egyedülállónak számít, mivel legközelebbi rokonai (Szabadka, Marosvásárhely, Nagyvárad) ma már határainkon túl találhatóak. Az előadás ezeket a rokoni szálakat boncolgatja.

19:00 Adagio – zenés, irodalmi műsort hallható a díszudvarban. József Attila, Radnóti Miklós, Weöres Sándor, és Juhász Gyula versei ötvöződnek a népzene, a klasszikus és kortárs zene sajátos ízeivel. Közreműködnek: Balogh Kálmán – cimbalom, Csík János – hegedű, ének, Dresch Mihály – szaxofon, fuhun, Őze Áron – színművész, Bognár András – nagybőgő.

Forrás: Gyergyádesz László

Népi Iparművészeti Gyűjtemény

16.30-22.00 között „Ha kiindulsz Erdély felől…” - tematikus erdélyi délutánt tartanak a Népi Iparművészeti Gyűjteményben. Ennek keretében 16:30 Erdélyi népviselet címmel kiállítás nyílik Pitlik-Sípos Eszter néptáncpedagógus, népviseletgyűjtő kollekciójának erdélyi viseleteket bemutató darabjaiból.

16:30-tól a Gasztrosarok az erdélyi konyha ízeit kóstolhatja meg a közönség, például a puliszkát és a kürtöskalácsot. 

Ugyanitt 17:30-tól Népzenei koncert, 18 órától Kézműves foglalkozásokat tartanak a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület tagjai. Lesz sámánfonás, körmöcskével történő fonás, csuhézás is.

Végül 20.30-tól Erdély ég és föld között címmel film látható a kertmoziban.

Bozsó Gyűjtemény

17:00 Nagybányaiak a Kemény-gyűjteményből - kiállításmegnyitó

A Nagybányai Művésztelep 1896-os megalapításától kezdve meghatározó módon befolyásolta a 20. század első évtizedeinek magyar képzőművészeti törekvéseit. A Bozsó Gyűjtemény Kemény Gyula méltán elismert magángyűjteményéből válogatta a kvalitásos műveket. 

 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában