Baon podcast

2023.06.06. 13:50

Júliustól átalakul a védőnői szolgálat Kecskeméten – podcast

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere volt a Gong rádió Mai téma című műsorának vendége kedden. A polgármester részletesen bemutatta az egy hétig tartó városházaátadó ünnepségsorozat programjait, amiről mi is többször beszámoltunk.

Horváth Péter

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere

Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

Szemereyné Pataki Klaudia szót ejtett a koraszülötteket támogató Kincstaláló című könyv pénteki bemutatójáról, amiről portálunkon is írtunk, valamint az alkotókkal is készítettünk interjút.  

A polgármester a védőnői szolgálat átalakulásával kapcsolatban elmondta, hogy az országos egészségpolitika azt javasolja, hogy az önkormányzat által működtetett alapellátásból a vármegyei kórházak szakmai irányítása alá kerüljenek a védőnők. Ez azt jelenti, hogy július 1-jén lép életbe az a törvénymódosítás, amelynek értelmében a védőnők feletti munkáltatói jogokat többé nem az önkormányzatok fogják gyakorolni, hanem a védőnők ezentúl a vármegyei irányító kórház alkalmazottai lesznek. Mindezt az összetettebb szakmai háttér biztosítása indokolja. 

A polgármester elmondta, hogy önkormányzatként pozitívan élik meg a küszöbön álló változást. Hangsúlyozta: a munkavégzést nem érinti a módosítás, továbbra is stabil pontként tekinthetnek a családok a védőnőkre. A szolgálat fenntartása vegyes lesz: az önkormányzat biztosítja a szükséges helyiségeket a munkához, míg a szakmai támogatás tovább professzionalizálódott a vármegyei kórháznak köszönhetően, hiszen az orvosok és a szakápolók mintegy mentorként segítik a védőnők munkáját − mondta a polgármester.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában