Képzés

2023.06.09. 18:48

Félegyházán szakirányú vállalkozások segítik a mezőgazdasági szakmák gyakorlati oktatását

A mezőgazdasági szakmákat szeretnék még vonzóbbá tenni a fiatalok előtt azzal, hogy a gyakorlati képzésbe az olyan szakirányú vállalkozásokat is bevonnak, melyek versenyképes tudást biztosítanak a diákoknak.

Vajda Piroska

Rózsa Pál, a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum igazgatója

Fotó: Vajda Piroska

Rózsa Pál, a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum igazgatója elmondta, júniusban kapcsolódtak be a Déli Agrárszakképzési Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft. tevékenységébe azzal a céllal, hogy az agrárágazatban tanuló diákok számára duális képzőhelyként lehetőséget biztosítsanak a szakmai tantárgyak teljes spektrumú – elméleti és gyakorlati – tanulására. A külső képzőhelyek biztosítják az oktatás számára szükséges infrastruktúrát, a korszerű eszközöket és technológiát. 

A Mezgében a pék, pék-cukrász, sütő-cukrász technikus képzések gyakorlati oktatása már eddig is ebben a duális formában valósult meg. 

Júniustól pedig a mezőgazdasági szakmákban is elindultak a külső gyakorlati helyszínek. 

Duális partnerként a gazda szakma gyakorlati helyszíne lett a Kiskun Farm Kft., a lovász képzésbe kapcsolódik be a Fekete Lovastanya, a hentes képzésbe pedig a Marton Húsüzem. Így a jövőben a diákok nem csak az iskola tangazdaságában és húsipari tanvágójában, hanem a már említett cégeknél is gyakorolhatják szakmájukat. 

Az Ágazati Képzőközponthoz való csatlakozásnak több előnye is van – hangsúlyozta az igazgató. 

Elmondta, ebben a képzési formában a diákokkal munkaszerződést kötnek és fizetés is kapnak, bruttó 100 ezer forintot havonta. 

Ez azt jelenti, hogy nettó 81 ezer forintot vihetnek haza. Míg eddig, azok a diákok, akik tangazdaságban voltak gyakorlaton 10-60 ezer forint bruttó ösztöndíjat kaptak. Az igazgató szerint, ezzel a lehetőséggel még vonzóbbá tudják tenni a mezőgazdasági hiányszakmákat a fiatalok körében. 

Hangsúlyozta, azon dolgoznak, hogy a szakképzést választó fiatalok megfelelő tudáshoz és gyakorlathoz jutva sikeresen találják meg helyüket a munkaerőpiacon, vagy léphessenek tovább a felsőoktatásba.

Fontos szempont az is, hogy a gazdasági szereplőnek lehetősége van hosszú távra „kinevelni” az általa alkalmazott technológiákat és a vállalati kultúrát ismerő, szakképzett, munkatapasztalattal rendelkező munkavállalókat – tette hozzá Rózsa Pál. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában