Péli Olivér

2023.06.09. 16:55

Bács-Kiskun ezredik önkéntes területvédelmi tartalékos katonája írta alá szerződését – galériával

A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MHKIKNYP) toborzói átadták az ezredik területvédelmi tartalékos katonát Bács-Kiskun vármegyének. A kadétképzésben tanuló fiatal ünnepélyes keretek között írta alá szerződését pénteken a megyeházán.

Horváth Péter

A 18 éves Péli Olivér (balra) az ezredik területvédelmi tartalékos Bács-Kiskunban

Fotó: Bús Csaba

A 18 éves Péli Olivért köszöntötték pénteken a megyeházán, aki szerződése aláírása után a megye ezredik önkéntes területvédelmi tartalékos katonája lett. Az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos (ÖTT) rendszer felállításának célja az volt, hogy a Magyar Honvédségnek minden vármegyében, járásban legyenek helyi erői. Az ÖTT-s katonák elsődleges feladata, hogy szükség esetén területvédelmi feladatokat lássanak el lakókörnyezetükben.

Az országban az első Bács-Kiskun, ahol az ezredik területvédelmi tartalékost köszönthették

Gáldonyi Sándor őrnagy, a kecskeméti 13. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője köszöntőjében emlékeztetett, hogy az első területvédelmi tartalékos katona 2017-ben kezdte meg szolgálatát, és Bács-Kiskun vármegye az első az országban, ahol már ezer területvédelmi tartalékost toboroztak be a katonák. Hangsúlyozta, hogy ez a kiemelkedő eredmény, az MH KIKNYP és helyi területvédelmi zászlóalj állományának kiváló, napi szintű együttműködésének köszönhető. 

Mint fogalmazott, amikor az első területvédelmi tartalékos katona aláírta szerződését, még nem remélte, hogy ennyire sikeres időszak kezdődik.

Gáldonyi őrnagy szerint a siker több tényezőnek is köszönhető. 

– Az, hogy szakértő kollégák kezdték meg az új állománykategória toborzását egy jó kiindulási pont volt. De ez még kevés a sikerhez, ezt mindenki tudja, hiszen minden vármegyében adott a szakértelem a toborzás tekintetében. A titok, hogy itt a vármegyében a kollégák és együttműködő partnereink nem csak értenek ahhoz, amit csinálnak, hanem talán kicsit több szívvel, elszántan, nagy odaadással teszik mindazt. A megalakult Önkéntes Területvédelmi Zászlóalj a kezdetektől partnerként kezdte meg működését. Ha kellett támogatta a toborzást, ha kellett kiképzett. Tette és teszi a munkáját a mai napig a legnagyobb hitelességgel és szakértelemmel – mondta Gáldonyi Sándor őrnagy. 

Gáldonyi Sándor őrnagy, a kecskeméti 13. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője
Fotó: Bús Csaba

A siker fontos alkotóeleme, hogy a vármegyében megkezdték működésüket a kadétiskolák. A toborzó iroda által megkezdett együttműködést pedig a Területvédelmi Zászlóalj csak magasabb szintre emelte. Az őrnagy kiemelte, Kecskemét önkormányzatának és köszönetet mondott Kovács Ernő főispán támogatásáért, és a megyei sajtó partnerségéért. 

Gáldonyi őrnagy külön kiemelte, hogy az önkéntes tartalékos állomány tagjai később magas számban csatlakoznak valamely honvédelmi tanintézményhez lesznek hivatásos katonák.

Takács Attila Géza vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar Főnökének együttműködési helyettese záróbeszédében gratulált Péli Olivérnek és sok sikert kívánt neki és hangsúlyozta, hogy a területi önkéntes szolgálati forma az ország immunrendszere, a nemzeti ellenállóképessége. Kiemelte: a tartalékos katonák vármegyéjükben felnőve ismerik a területet és ott szolgálva jelentik a biztonságot az állampolgárok számára, és a katonai szolgálatot a legmagasztosabb hivatásnak nevezte.

A 18 éves Péli Olivér az ezredik területvédelmi tartalékos 

A vármegye ezredik területvédelmi tartalékosa, Péli Olivér elmondta, hogy hatalmas megtiszteltetés volt számára az ünnepség. Olivér már gyermekkora óta érdeklődött Magyar Honvédség, a katonai pálya iránt. Jelenleg a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikum 11. évfolyamos hallgatója, kadétszakirányon.

Már 9. osztályos kora óta részt vett különböző honvédversenyeken, rendezvényeken, a kadétok részére meghirdetett ,,Elite Challenge" versenyt is teljesítette. Idén betöltötte a 18. életévét, így számára nem volt kérdés, hogy még nagyobb elköteleződést vállal és most csatlakozik vármegyéje önkéntes területvédelmi tartalékos állományához.

Azt tervezi, hogy az érettségi után a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karára jelentkezik és a különleges erőknél szeretne szolgálni.

Emlékplakettet is átadtak az ünnepségen

Az elmúlt években Bács-Kiskun vármegye és a toborzásért felelős alakulat között is példaértékű volt az együttműködés, ezt megköszönve Durgó Tamás alezredes, az MH KIKNYP parancsnoka emlékplakettet adott át Kovács Ernőnek, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal főispánjának.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában