Egészséges Városok

2023.06.01. 19:50

Az egészségmegőrzés lehetőségeiről tanácskoznak Kecskeméten – galériával

Jó gyakorlatokat osztanak meg egymással és a kecskeméti eredményeket is megismerték az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesületének koordinátorai, akik csütörtökön és pénteken tartják értekezletüket Kecskeméten, a városházán.

Horváth Péter

A kecskeméti eredményeket is megismerték az egyesület koordinátorai

Fotó: Bús Csaba

De Blasio Antonio, az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesületének elnöke hírportálunknak elmondta, hogy mintegy 35 éve alakult az egyesület, és 2014-től határon túli városok – Székelyföldről, Felvidékről, Vajdaságról és Muravidékről – is bekapcsolódtak a munkába. Az Egészséges Városok nevével ellentétben nem egészségügyi, hanem társadalmi program, mely arról szól, hogy miként lehet megváltoztatni az önkormányzatok egészséggel és egészségüggyel kapcsolatos hozzáállását úgy, hogy döntéseikkel az egészséges életet támogassák. Ehhez több szektor együttműködése is szükséges. Az egyesület évi két koordinátori értekezletet tart, melyek során különböző szakmai témákat dolgoznak fel. A mostani tanácskozás fő témaköreit az időskori egészség, az aktív időskorral kapcsolatos, a Visegrádi Négyek körében szerzett tapasztalatok, az egészségműveltség és az egészséggel kapcsolatos hatásvizsgálatok adják.

A kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda (EFI) az egyesület helyi koordinátora. Ők szervezték meg az idei második koordinátori értekezletet Kecskeméten, ahol a tagvárosok küldöttei tartottak beszámolót a testi-lelki és szellemi egészségmegőrzést célzó jó gyakorlataikról. Bagi Anett, az EFI vezetője elmondta, hogy ez jó alkalmat biztosít arra, hogy a tagvárosokban működő hasznos gyakorlatokat átültessék a helyi viszonyokra.

De Blasio Antonio elnök ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Kecskeméten az idősekkel kapcsolatos programok szervezésében zsinórmérték lehetnek a többi város számára. Elég csak az idősek foglalkoztatását segítő, egyedülálló CédrusNet programra, vagy az Alzheimer Caféra gondolni, ami a demenciával élő betegek, családtagjaik és gondozói számára nyújt rendszeres találkozási lehetőséget. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában