Véderdő

2023.06.06. 19:35

A kecskeméti faültetők a facsemeték ápolásáról is gondoskodtak

Kecskeméten, a Vízmű utcai és az Izsáki úti véderdő márciusban elültetett facsemetéi szépen kihajtottak, a napokban Szabó Lajos erdőmérnök a lakossággal közösen elvégezte az ápolásukat is.

Sebestyén Hajnalka

Közösen ápolják a véderdőt a kecskemétiek

Fotó: Beküldött fotó

A Vízmű utcai és az Izsáki úti véderdő Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata vagyonkezelésében áll. Ezek közvetlenül lakóövezetben találhatók, ezért ezen erdőknek a léte, állapota, illetve az itt történő erdőkezelési munkák közvetlenül is hatással vannak a lakóközösség mindennapjaira. A helyi közösség tagjai tenni szeretnének a véderdőért.

Szabó Lajos erdőmérnök, a város erdészeti szakirányítója elmondta: márciusban sikeresen megvalósult mindkét véderdőben a lakossági faültetés, melynek során 300 darab őshonos –kocsányos tölgy, vénic szil (az év fája), vadkörte, vadalma – facsemetét ültettek el közösen. Az elültetett facsemeték az éltető tavaszi esők hatására szépen kihajtottak, de a lágyszárúak is megnőttek. Ezért szükségessé vált a facsemeték szakszerű megápolása.

A közösségi facsemete ápolást Szabó Lajos irányításával az ott élők közösen végezték el. Először a szakember tájékoztatást, szakmai iránymutatást nyújtott. Szólt a város közgyűlése által elfogadott modern szemléletű erdőkezelési koncepcióról, az elmúlt időszak tapasztalatairól és az elkövetkezendő időszakban tervezett erdészeti tevékenységről a véderdőkben. Ezt követően jó kedvvel megkezdődött a facsemeték ápolása. 

A gyomoktól felszabadított fák locsolásáról is gondoskodtak, és az erdőben szétszórt szemetet is összegyűjtötték. 

Szabó Lajos hozzátette: a Vízmű utca bizonyult aktívabbnak. Ápolás nélkül az elültetett csemeték jelentős része elpusztulna. A helyi lakók a száraz időszakban öntözni is fogják a véderdő facsemetéit. Bízik benne, hogy a jövőben egyre többen akarnak majd tenni a környezetünkben lévő véderdőkért!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában