Magyar Közút

2023.06.09. 20:29

18,4 millió négyzetméteren végeztek idén kaszálást Bács-Kiskunban

A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva országosan idén mostanáig mintegy 50 százalékkal nagyobb volumenben végeztek kaszálási munkákat a Magyar Közút szakemberei – derül ki a Magyar Közút Nonprofit Zrt. sajtóközleményéből. Mint azt írták, Bács- Kiskun vármegyében összesen 2200 kilométernyi országos közút tartozik a társaság kezelésébe, melyek mentén idén már 18,4 millió négyzetméternyi felületen végeztek kaszálási tevékenységet a helyi mérnökségek.

Lizik-Varga Katalin

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Mint az a közleményből kiderült, az utóbbi hét jelentős csapadékmennyisége után ismét nagyobb fokozatra kapcsolnak a szakemberek.

Az útesztétika és a közlekedésbiztonság javítására irányuló többlet kaszálási tevékenységet a Magyar Közút szakemberei két műszakban vagy túlórázva végzik. A koronaélen belüli területeken az átlagostól több, évi 3-4 alkalommal, koronaélen kívül pedig két alkalommal, míg a csomópontok környezetében, a körforgalmak területén és a turisztikailag kiemelt területeken, ettől is gyakrabban, szükség szerinti gyakorisággal zajlanak jelenleg is a munkálatok.  

– Az adott útszakaszokon először mindig nagyteljesítményű gépi fűkaszával zajlik a kaszálás, majd ezt követően a vezetőoszlopok, táblaoszlopok, korlátlábak környezetét kiegészítő kézi kaszálás van soron. 

Ezen munkák elvégzéséhez Bács- Kiskun vármegyében 29 eszközhordozóra felszerelhető kasza adapter és 33 kézi motoros fűkasza áll rendelkezésre. A napokban az 5-ös, 51-es, 53-as, 54-es, 55-ös és 513-as főutakon várható kaszálási munka, ezért az arra közlekedőktől fokozott figyelmet kérünk – nyilatkozta dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács- Kiskun vármegyei igazgatója.

A társaság kezelésébe főként a településeket összekötő, illetve az azokon átmenő országos fő- és mellékutak tartoznak, ezeken a szakaszokon végzik a szakemberek a növényzetgondozási munkákat. A településeken belüli utak többségét az önkormányzatok, az autópályákat pedig koncessziós társaságok kezelik. Tavaly szeptemberben a korábban a Magyar Közút üzemeltetésébe tartozó 1234 kilométernyi autópálya üzemeltetése is egy koncessziós társasághoz, az MKIF Zrt.-hez került.

A közlekedőknek tehát továbbra is számítania kell az országos utak mentén arra, hogy sűrűbben találkozhatnak kaszálási munkát végző, lassabban haladó gépekkel. A szakemberek ezért a sofőrök türelmét és megértését kérik, hiszen tekintettel arra, hogy a legtöbb esetben mozgó terelés mellett zajlanak a munkák, az autósoknak érdemes kellő körültekintéssel és óvatosan közlekedniük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában