Bátrak Ligája

2023.05.19. 12:57

Vívtak, lőttek és tankot is vezettek a bátor gyerekek Kiskőrösön – galériával, videóval

Tíz település tíz általános iskolai csapata vetélkedett pénteken Kiskőrösön, hogy az első két hely egyikét megszerezze a Bátrak Ligája elnevezésű versenyen.

Barta Zsolt

Különböző számokban jeleskedhettek a fiatalok

Fotó: Barta Zsolt

A helyi gimnázium sportcsarnokában 10 különböző ügyességi feladatot kellett leküzdeniük a gyerekeknek. A leküzdés katonai kifejezés, azért használjuk, mert olyan feladatok vártak rájuk, amelyek a honvédelmi nevelés szempontjából fontosak. 

Hogy milyen állomások voltak? Vezetni kellett egy Leopárd II-es típusú harckocsit. Igaz, ez egy hatvanszoros kicsinyítésű makett, és távirányítással kellett a fiataloknak mozgatni a szép kialakítású járművet. A másik állomáson nyíllal célba lövés volt a feladat, illetve kezelniük kellett a lézeres puskákat is. Autószimulátorban akadályok leküzdése és vívás is szerepelt a feladatok között, igaz, szerencsére nem egymás ellen vívtak a tanulók. Egy, az erre az alkalomra kialakított falon megjelenő fényeket kellett eltalálniuk a tőr hegyével. 

Az íjászatban is összemérték a tudásukat
Fotó: Barta Zsolt

Emellett puzzle-játék és akadálypálya várt rájuk, amin úgy kellett végigmenniük, hogy nyakukban egy géppisztoly-másolatot tartottak. A csapatokat a kiskunhalasi kadétok irányították, illetve azok a felnőttek, akiket a Honvédelmi Sportszövetség keretében megbíztak a munkával. A gyerekeket a tanáraik kísérték el. Minden egyes csapat különböző színű sporttrikót kapott.

A rendezvényt katonás precizitással rendezték meg. Egy-egy csapat maximum tíz percet tartózkodhatott a kijelölt állomáson, ahol a feladatokat kellett elvégezniük. Így alig valamivel 12 óra után befejeződött a verseny a sportcsarnokban. Ekkor érkezett a helyszínre a Honvédelmi Sportszövetség elnöke Simicskó István országgyűlési képviselő, korábbi honvédelmi miniszter, Font Sándor országgyűlési képviselővel, Nébald Györggyel, a szervezet alelnökével – olimpiai bajnokkal – és Domonyi László polgármesterrel.

Simicskó István maga is kipróbálta a lézeres pisztolyt, elég jó találatokat ért el. Az eredményhirdetés előtt hazai barantások mutatták be a küzdősport látványos elemeit. Ezt követően álltak fel az iskolai csoportok várva az eredményhirdetésre.

Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke üdvözlő beszédében elmondta, hogy eddig közel 40 helyszínen rendeztek hasonló fordulókat az elmúlt években. A szövetség célja az, hogy olyan fiatalokat neveljenek idehaza, akik sportosak, küzdőképesek és megállják a helyüket a világban. Megemlítette azt is, hogy 130 helyen folytatnak már kadétképzést. Az ilyen oktatás azért értékes, mert sokan így ismerhetik meg, hogy milyen is a katonai hivatás.

Font Sándor országgyűlési képviselő is köszöntötte a csapatokat, ő a sport szerepére hívta fel a figyelmet. Majd Domonyi László Kiskőrös polgármestere vette át a szót, aki hangsúlyozta, hogy Kiskőrösön a küzdősportoktól a jéghokin, a futballon az úszáson át az atlétikáig bezárólag nagyon sok sportág közül választhatnak a diákok. 

Az első és második helyen végzett diákok június 8-án, Csepelen, a helyi birkózó csarnokban mérik össze a tudásukat majd az ország legjobbjaival. A kiskőrösi a hetedik forduló az idén. A fővárosban 14 csapat, azaz 140 diák fog egymással megküzdeni.

A vezetésben is jeleskedniük kellett
Fotó: Barta Zsolt

Eredmények:

1. helyezett: Kiskőrösi Evangélikus Középiskola Petőfi Sándor Általános Iskolája

2. helyezett: Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola

3. helyezett: Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola

A 4-10. helyen – helyezés megnevezése nélkül - pedig a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola, Bócsai Boróka Általános Iskola, a Kiskunhalasi Felsővárosi Általános Iskola, a tassi Földváry Gábor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a kisszállási Sallai István Általános Iskola, a dunavecsei Petőfi Sándor Általános Iskola, a szakmári Szent Asztrik Katolikus Általános Iskola csapatai végeztek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában