Költségvetés

2023.05.25. 12:50

Szemereyné Pataki Klaudia: Válságálló gazdálkodást folytat Kecskemét

A kecskeméti képviselő-testület csütörtöki ülésén Szemereyné Pataki Klaudia polgármester ismertette a város tavalyi költségvetését tartalmazó zárszámadást.

Horváth Péter

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere

Fotó: Bús Csaba

A polgármester kiemelte, hogy a pandémia okozta veszélyhelyzet után, tavaly az önkormányzat előtt álló legnagyobb kihívás a megnövekedett energia- és szolgáltatásköltségek kigazdálkodása volt, amihez számos takarékossági intézkedést hoztak. Így sikerült elérni, hogy az intézmények működése és az önkormányzati feladatellátás finanszírozása biztosított volt. A kötelező feladatokat megfelelő színvonalon látták ela, az önként vállalt feladatok a működés biztonságát nem befolyásolták. Az önkormányzat 2022. évi költségvetése stabil gazdasági keretek között történt.

A költségvetés összes bevétele több mint 77 milliárd forint volt 2022-ben. A költségvetés összesített egyenlege 14,6 milliárd. Az iparűzési adóbevétel 13,7 milliárd, míg az építményadó bevétele 1,6 milliárd volt. A meghatározott előirányzat szerinti adóbevételek több mint 113 százalékban teljesültek, amely több mint 1,7 milliárd bevételtöbbletet jelent, ami 6,79 százalékos adóbevétel-növekedés. A gépjárműadó a tavaly sem illette meg az önkormányzatot. A mérlegfőösszeg mintegy 225 milliárd forint volt.

Az elmúlt évek két nagy válsága komoly kihívások elé állította a gazdasági szereplőket is. 

Ennek ellenére −  ahogyan már a 2021-ben is − 2022-ben a gazdasági teljesítmény meghaladta a 2019. évit, ennek eredményeként, az óvatos tervezés után 2022-ben lényegesen magasabb összegben realizálódott a helyi iparűzési adóbevétel. A város hitelállománya nem emelkedett.

A közvetett foglalkoztatás megközelíti az 1800 főt, közvetetten pedig még ugyanennyi. 2023-ban már jelentős a szűkülés a rendelkezésre álló bevételekben. Az előző évek bőségét a szűkösség évei követik. Válságkezelési menedzsment képességekre szükség van.

Utak építésére, karbantartására mintegy ötmilliárd forintot fordított a város. A polgármester hangsúlyozta, hogy a lakosság kezdi felfedezni a lakossági önerős útépítés lehetőségét, amit 50 százalékban támogat a város, ennek forrásai adottak az önkormányzatnak. A polgármester szerint válságálló gazdálkodást folytat a város.

A zárszámadást egyhangúlag elfogadta a közgyűlés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában