Hírös Agóra

2023.05.08. 19:56

Szakmai titkokat árulnak el a tartósítószermentes befőzésről Kecskeméten

Május 12-én ingyenes szakmai konferenciát tartanak „Földtől az asztalig – tartósítószermentes befőzés rejtelmei” címmel Kecskeméten. A szervező Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület minden érdeklődőt örömmel vár, de a regisztráció fontos.

Sebestyén Hajnalka

Illusztráció

Forrás: Hírös Agóra

A „Földtől az asztalig – tartósítószermentes befőzés rejtelmei” című konferencia május 12-én, pénteken 14 órakor veszi kezdetét a Hírös Agóra Kulturális Központban.

A rendezvény célja, hogy segítsék a háziasszonyokat, kistermelőket abban, hogy a megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket biztonságosan, jó minőségben tegyék el télire. A kiskertekben megtermelt, illetve a helyi piacokon megvásárolt zöldségek, gyümölcsök feldolgozásának komoly gazdasági és társadalmi jelentősége is van. A családi közösségben nagyobb értéke van a saját maguk által készített termékeknek, mint az iparilag előállítottnak, másrészt amint érnek a zöldségek, gyümölcsök folyamatosan, kis adagokban lehet azokat feldolgozni, ezáltal csökkenthető az élelmiszer pazarlás is.

A konferencián „földtől az asztalig” végig kísérik a folyamatokat. A meghívott előadók beszélnek a fajta kiválasztásról, a termesztési fogásokról, egyszerű növényvédelemről. A tartósítási folyamatoknál rámutatnak az élelmiszerbiztonság fontosságára. Ismertetik a házilag is alkalmazható kíméletes, jó minőségű végterméket adó technológiai módszereket. Igyekeznek eloszlatni a köztudatban lévő indokolatlan félelmeket, beidegződéseket, téves gyakorlatokat.

A konferencia végén szó lesz a kistermelői termékek hatékony értékesítési módszereiről is. A témában jártas szakemberek gyakorlatias, hasznos információkkal tudják érdemben megkönnyíteni a háziasszonyok, gazdálkodók mindennapjait.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Jelentkezési határidő: május 10.

Regisztráció: https://forms.gle/wDvKmGDsfTZV79bF9

A konferencia programja:

14:00-14:10 regisztráció

14:10-14:30 köszöntők: Hegedűs Lászlóné, Kunbaracs község polgármestere és Hamzané Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára

14:30-15:30 Minőségi gyümölcs- és zöldség előállítás a kiskertekben – Kujáni Lászlóné, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi szervezetének elnöke

15:30-15:45 szünet

15:45-16:45 Egyszerűen, kíméletesen, tartósítószermentesen! – Hogyan tegyük el kíméletesen a megtermelt zöldséget, gyümölcsöt? (savanyítás, fermentálás, lecsó, zöldségkrém, chutney, lekvár, befőtt készítése házilag) – Daragó Dénes okleveles vegyészmérnök, nyugalmazott minőségbiztosítási és fejlesztési igazgató

16:45-17:00 Aszalva jó -aszalás és egészséges gyümölcslevek készítése – Csonka Tímea kistermelő

17:00-17:30 Hogyan értékesíts okosan és jól? – Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület elnöke

17:30 Kérdések, kóstolók

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában