Adomány

2023.05.18. 19:49

Légzéstámogató gépet vásárolhat a kecskeméti kórház a vadászoknak köszönhetően − galériával

Több mint kétmillió forinttal gazdagodott a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház a jótékonysági vadászat felajánlásának köszönhetően. Az összegyűlt adomány átadását csütörtökön tartották a kórházban.

Horváth Péter

A felajánlásból − némi önerőt hozzátéve − egy köhögtető gépet vásároltak a Csecsemő- és Gyermekosztály részére.

Fotó: Bús Csaba

Fejes László, a jótékonysági vadászat ötletgazdája és az  Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. ügyvezetője adta át 2,2 millió forintot a vármegyei kórháznak. A felajánlásból − némi önerőt hozzátéve − egy köhögtető gépet vásároltak a Csecsemő- és Gyermekosztály részére. 

Fejes László örömét fejezte ki, hogy a vadásztársadalom immár 10 éve adományaival hozzájárulhat a gyermekek gyógyulásához. Elmondta, hogy a december 27-i alkalmon országszerte 46,5 millió forint adomány gyűlt össze, melyből 21 intézmény részesült. Az elmúlt években a vármegyei kórház nyolc eszközt tudott a jótékonysági vadászat segítségével beszerezni, mintegy nyolcmillió forint értékben. Ezek azóta mintegy 1500 gyermek gyógyulását segítették. 

Országosan 170 millió forinttal támogatták a vadászok felajánlásaikkal az egészségügyet 2013 óta, az ebből a pénzből beszerzett 286 orvosi eszköz 155 ezer gyermek gyógyulásához járult hozzá. Fejes László kiemelte: ezek a számok rámutatnak arra, hogy fontos a magán mecenatúra az egészségügy működésében. Elmondta, hogy volt egy különlegessége a Nemesnádudvaron és Kecskeméten megtartott eseménynek, ugyanis Nemesnádudvaron csak hölgyek vadásztak, majd megköszönte Seres Róbert tájegységi fővadász szervező munkáját.

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke tavaly óta az esemény vármegyei nagykövete, aki elmondta: a vadászat különleges etikával és méltósággal rendelkezik, ami a vad és a vadásztársak tiszteletén alapul, majd az összefogás erejét emelte ki.

Dr. Gondos Miklós főigazgató köszönetet mondott a hozzájárulásért és ígéretet tett arra, hogy a menedzsment tagjai és az orvosok közül is sokan részt vesznek a következő jótékonysági vadászaton.

Dr. Tálosi Gyula osztályvezető főorvos beszélt a köhögtető készülékről, ami úgynevezett non-invazív légzéstámogatásra alkalmas. A többféle maszkkal is használható eszköz szívóhatást fejt ki a légzőrendszerben, ezzel imitálva a köhögést, ami azon gyermekek számára nagy segítség, akik valamilyen betegség miatti gyengeségük okán nem tudnak olyan erősen köhögni, hogy a légcsőben lévő váladék távozzon. A köhögtető eszköz pozitív nyomást is képes kifejteni a tüdőre, amitől az tágul, és képes némileg erősödni. A gép segítségével rövidülhet a kórházi benntartózkodás időtartama is.Horváth Péter
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában