Dóry József

2023.05.30. 19:20

Kiállítással emlékeztek a nótaénekesre Szabadszálláson

Dóry József nótaénekes halálának 21. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a szabadszállási református templomban személyes tárgyaiból, hagyatékából.

Gulyás Sándor

Kiállítás nyílt Dóry József személyes tárgyaiból, hagyatékából a szabadszállási református templomban

Fotó: Gulyás Sándor

A kiállított tárgyak közt szerepel arany- és platina lemeze, különböző iratai, naplója, sok-sok fénykép, újságcikk életéről, életművéről. Kitüntetései, emlék plakettjei és kitüntető címei bizonyítják kiemelkedő munkásságát.

Dóry József 1911. augusztus 12-én Szabadszálláson született. Kecskeméten, a Felső Kereskedelmi Iskolában érettségizett, később éveken át volt Végzett Diákok Szövetsége díszelnöke. Első, gyakornoki állását 1929-ben Zsámbékon, a Takarékszövetkezetben kapta, majd 1930-tól 1935-ig ugyanott főkönyvelőként dolgozott. Egy évre rá a Kereskedelmi Bank munkatársa lett. A második világháborúban katonának állt, de hamarosan német hadifogságba került. Hazatérve korábbi munkahelyén tevékenykedett, később az OTP munkatársa lett, főfelügyelőként innen ment nyugdíjba.

Művészi pályája 1934-ben, a Rádióújság című lap tehetségkutató versenyével indult. Demonstrátorként népdalokat énekelt Molnár Imre professzor rádiós előadásaiban. A rádió emlékezetes „Szív küldi…” műsorai tették közismertté és népszerűvé itthon, illetve külföldön is. 

Munkásságáért elnyerte a Magyar Köztársaság Aranykoszorúkkal díszített Csillagrendje kitüntetést. Szabadszállás 1986-ban választotta díszpolgárává. Ekkor lépett fel szülővárosában utoljára. 

A nótaénekes 1994-ben harangot adományozott a szabadszállási református egyházközség részére. Így lett három harangja templomnak, amiért a mai napig hálás a gyülekezet. A harangszentelésről is láthatóak fényképek a tárlat anyagában. A kiállítás a nyár végéig tekinthető meg – tájékoztatta lapunkat Süveges-Holczmann Andrea presbiter.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában