Muzsikál az erdő

2023.05.21. 06:50

Két évtizede csendül fel a zene a kecskeméti erdőben – galériával, videóval

A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat idén megalakulásának a 20. évfordulóját ünnepli. A jubileum alkalmából egész hétvégén zene csendült fel két helyszínen, szombaton a Nyíri erdőben, vasárnap pedig Lakitelek-Tőserdőn. Az esemény fő célja a két évtized alatt sem változott: az erdő és a zene, a művészet erejével a környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani a rendezvény résztvevőit.

Horváth Péter

Az Aurin leánykar is énekelt

Fotó: Horváth Péter

Koncert helyszínné vált a Nyíri erdő millenniumi hársfa- és szilfaköre a Muzsikál az erdő koncertsorozat keretében. A „Muzsikál az erdő” a Hírös Városban című erdei koncertet szombaton a Nyíri erdőben, a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. (KEFAG) által működtetett Vackor Vár Erdei Iskola területén rendezték meg. A gyerekek kézműves- és sportfoglalkozásokon, akvarellfestésen, a Kecskeméti Vadaskert interaktív állatbemutatóján vehettek részt és a Ciróka Bábszínház műsora várta őket. A rendezvény idején megtekinthető volt az 1848-49-es múzeum és a „Muzsikál az erdő” 2022-es Fotó- és gyerekrajz pályázatának, valamint a Baja környéki természetfotósok képeinek kiállítása.

A millenniumi helyszínen koncertet adott a Kodály Zoltán Iskola Aurin Leánykara Durányik László Príma díjas karnagy vezetésével, az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fúvós zenekara Kuna Lajos vezetésével, a Mátyás Király Citerazenekar, a közönség megtekinthette Szilágyi Áron doromb bemutatóját, a Kecskemét Táncegyüttes produkcióját. Először lépett fel a rendezvény keretein belül Szirtes Edina Mókus zenésztársával, Jammal-lal.

Napközben az erdei élményséta meglepetésekkel várta az érdeklődőket, melynek a témája az erdő szerepe a fenntarthatóságra nevelésben. A sétát szakavatott erőmérnökök – Madácsi Sándor erdészetvezető és Szabó Lajos Prima díjas erdőmérnök – vezették.

Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy számukra azért fontos a programsorozat, mert a harmóniát közvetíti az erdő és a zene is, és különösen e kettő találkozása.

Papp Zoltán önkormányzati képviselő hangsúlyozta, hogy a rendezvény is rámutatott arra, hogy adjuk meg az erdőnek a tiszteletet, hiszen a fő levegőforrást ez az erdőt biztosítja a környéken.

Szabó Lajos, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke, a rendezvény fő szervezője felevenítette a Muzsikál az erdő két évtizedes történetét és elmondta, hogy a jubileumi évben négy térséget érint az esemény. Áprilisban már muzsikált az erdő, hétvégén Kecskeméten és Lakiteleken vegyül el a zene az erdő hangjaival, július 1 és 9 között a Mátrai Művészeti Napok keretében lesznek erdei koncertek, végül Gyula és Nagyvárad térségében rendezik meg szeptember 30 és október 1 között.

Vasárnap Lakitelek – Tőserdőn folytatódnak a Muzsikál az erdő gazdag programjai a Holt-Tisza partján. Kézműves foglalkozások, fafaragás, akvarellfestés, gyermekkoncert és a Batyuszínház várja a gyerekeket és a családokat. Itt hirdetik ki a „Muzsikál az erdő” idei Gyermekrajz Pályázatának eredményeit, a legjobb alkotásokból készült kiállítás egész nap megtekinthető. Délután a Lóca Együttes ad interaktív családi koncertet.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában