Turizmus

2023.05.29. 19:03

Hajós-Pincefalu kuriózum egész Európában

A pincefalu – melynek története szinte egyidős Hajóséval –,  a kéttucatnyi kacskaringós utcájával és a több mint 1300, egymás mellett sorakozó présházával és löszbe vájt pincéjével európai hírűvé vált. 

Tapodi Kálmán

Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont

Fotó: Tapodi Kálmán / archív-felvétel

A betelepülő svábok nem csak a a hajósi katolikus templom legféltettebb kincsét, az 1500 környékén készült Mária-szobrot, hanem a szőlőművelés tudományát is magukkal hozták az óhazából. Az ulmi dereglyéken érkező svábok a kalocsai érsek területén kezdtek új életbe, amiben fontos szerepe lett a szőlőnek. A faluhoz közeli löszhát tökéletes volt pincék kialakítására is.

Az év bármely szakában remek programot nyújt

Három évszázad tapasztalata van a hajósi borokban, melyek közül otthonra lelt a termőtájon a cabernet, kékfrankos, kadarka, merlot, a szürkebarát, a cserszegi fűszeres és kövidinka is. Hajós-Pincefaluban gyakran rendeznek nyitott pincenapokat, de a turisták az év bármelyik szakában felkereshetik a pincefalut, melynek programjai közül kiemelkedik a május végi Orbán-napi borünnep, amit 1982 óta rendeznek. A borrendek látványos felvonulása mellett, ilyenkor locsolják meg a helyi hegyközség legjobb boraival Szent Orbán-szobrát a jó termés reményében. A néhány éve felavatott Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontba betérve a szőlő- és borkultúra helyi történetéről is megtudhatók érdekességek.

Borbíró utca
Fotó: Tapodi Kálmán / archív-felvétel

Van élet a boron túl

Hajós-Pincefalu nem csak a borairól híres, hanem a környék természeti szépségeiről is. A falu mellett húzódik Őrjeg, ami a Duna ártere és a Duna–Tisza közi homokhátság határán meghúzódó lápvidék déli része volt. A folyam hajdani vízi világának utolsó hírmondója a Vörös-mocsár ma már természetvédelmi oltalom alatt áll, természeti értékeit tanösvényen ismerhetők meg. Két éve a terület natúrpark rangot kapott és a hivatalos neve: Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark. Számos állat- és növényfaj figyelhető meg a területen, ahol igazi látványosságot jelent a bivalygulya és már tulkok is legelésznek a hajósi kaszálón.

Impozáns főtér

Hajóson járva kihagyhatatlan a kisváros barokk központja, melynek ékköve az egykori érseki vadászkastély. Az épületet 2010-ben teljesen felújították a barokk kertjével együtt. Földszintjén állandó vadászati kiállítás lett berendezve, emeletén pedig az egykori főúri világ enteriőjeit lehet megtekinteni. A kastély eredeti pompájában helyreállított dísztermében újra láthatók Mária Terézia és férje, valamint szülei egész alakos festményei. A kastéllyal átellenben áll a Szent Imre templom, melynek főoltárára helyezték a csodatevő Mária-szobrot, ami hajósiak számára a legfontosabb kapocs az óhazával.

Fotó: Tapodi Kálmán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában