Látványos

2023.05.28. 18:41

Falfestmény díszíti Kiskunfélegyháza új parkolóját

A félegyháziak örömére a napokban készült el a város új falfestménye a posta melletti új parkolóban. Az egyik épület hatalmas, üres homlokzatát díszíti a városházát és a virágos városközpontot ábrázoló monumentális festmény, amely a Színes Város Csoport szakembereinek keze munkáját dicséri. Ők készítették el négy éve Félegyháza első falfestményét is, amely a Constantinum sportcsarnokának tűzfalán látható.

Vajda Piroska

A falfestményt a Színes Város Csoport szakemberei készítették el

Fotó: Vajda Piroska

A harmincöt méter széles és nyolc méter magas falfestményt a félegyházi főutca 1900-as évekbeli arculatát tükrözi. Az első falfestmény – amely egyébként Buknicz István képeslapgyűjteményéből származó kép alapján készült – a kezdetektől a félegyháziak kedvelt találkozó helye. A városvezetők abban bíznak, hogy az új falfestményt is gyorsan a szívükbe zárják a félegyháziak. 

A képet alkotó Színes Város Csoport falfestményeinek alapötlete Victor Vasarely, magyar-francia festő Színes város elnevezésű kiáltványára és könyvére épül, amelynek lényege, hogy a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre, hogy ne csak a galériákban találkozzon a közönség művészeti alkotásokkal.

A civil kezdeményezésű projekt már a kezdetekkor mozgalommá nőtte ki magát, ugyanis a köztérszínesítés legális formában ismeretlen volt hazánkban a Színes Város 2009-es alapítása előtt – olvasható a csoport honlapján. Azt írják magukról, hogy a Szíves Város csapatát folyamatos tenni akarásra készteti, hogy a városok számos helyen szürkék és elidegenítőek. A köztéri felületeken szinte kizárólag reklámhordozók jelennek meg vagy egyszerűen elhanyagoltak, így nehéz szeretni, és óvni őket. A csoport célja, hogy Magyarország városi környezetében az utcai festmények által egy nagy, szabadon megtekinthető kiállítótérben érezhessék magukat az emberek. A városban található rengeteg elhanyagolt, szürke felületen kortárs alkotók munkái köszönjenek vissza. A mural art lényege, hogy a tűzfal festés során olyan alkotások készülnek, melyek reflektálnak napjaink eseményeire, technikai lehetőségeire és színeikkel, mondanivalójukkal felvidítják a városképet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában