Hírösszefoglaló

2023.05.31. 13:00

Ezek a legfontosabb kecskeméti hírek május 31-én

Olvassa el a legfontosabb kecskeméti híreket!

baon.hu

Kecskemétről indultak a sérült katonákért

Összesen 27 magyar KFOR-katona megsebesült hétfőn a koszovói Zvecsanban, amikor összetűzés alakult ki a tiltakozó szerbek és a rendet fenntartani akaró katonák között. A sebesült magyar katonákért hétfőn az esti órákban Kecskemétről indult a Magyar Honvédség kifejezetten egészségügyi ellátásra kialakított Airbus A319-es repülőgépe. Kedden tizenkét magyar katonát hoztak haza, akik ápolása a Honvédkórházban folytatódik. Mint azt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter közölte: súlyosabb sérülteknek is stabil az állapotuk, életveszélyes sérült nincs. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a hazaérkezett 12 katona közül tizenegyen a hódmezővásárhelyi MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál szolgálnak, egy fő pedig tartalékos katona.

30 éve alakult meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Ünnepi szentmisén emlékeztek a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye megalapításának harmincadik évfordulójára a kiskunfélegyházi Szent István-templomban kedden. A jubileumi szentmisét – amelyen Szent István ereklyéinek átvitelének ünnepére is emlékeztek – Michael Wallace Banach apostoli nuncius, pápai nagykövet celebrálta. Az ünnepi szentmisén a főegyházmegye szinte teljes papsága részt vett.

Márványtábla az Egressy utcai zsidók emlékére

A holokauszt áldozataivá lett kecskeméti, Egressy utca 5. szám alatt élt zsidó polgárok tiszteletére emelt emléktáblát kedden az épületben működő Wojtyla Barátság Központ sorsközössége. A ház 1894-es megépítése óta izraelita vallású kecskeméti polgárok otthona volt. A vészkorszak idején az ingatlan lakói, akik egyébként a hírös város legjelentősebb adófizetői közé tartoztak, 1944-ben – mind a tízen, köztük apró kisgyermekek és időskorúak is – kecskeméti elhurcolásukat követően Auschwitzban a holokauszt áldozataivá váltak. Az emléktábla avatóján Farkas Pál, a karitatív központ munkatársa úgy fogalmazott, hogy a márványtábla mementóként szolgál a következő generációk számára, figyelmeztetve a jövő nemzedékeit, mire képes a fékevesztett emberi gonoszság.

A nyár veszélyeire készítették fel a tanulókat

Az iskola rendőre program keretében a napokban a kecskeméti Béke Általános Iskolába látogatott el a Bács-Kiskun Megyei Bűnmegelőzési Osztály szakelőadója, Pestiné Zélity Brigitta címzetes rendőr őrnagy. Az őrnagy megismertette a lelkes negyedikesekkel, hogy miként kerülhetik el a tipikusan nyári veszélyes helyzeteket és megmutatta a 112-es segélyhívó helyes használatát is. Elhangzott, hogy a nyári szünidőben sok gyermek tartózkodik egyedül, felügyelet nélkül az otthonában. Ekkor fontos, hogy csak ismerőst engedjenek be a lakásba, baj esetén haladéktalanul hívják a szüleiket vagy a 112-es segélyhívó számot. Az őrnagy felhívta a figyelmet arra, hogy figyeljenek a gyerekek az internet használat során adataik megadásának veszélyeire, legyenek tudatában a visszaélés elkerülésének lehetőségeivel.

Harag és konfliktuskezelés

Csütörtökön 17 órakor kezdődik A harag kezelés – Érted haragszom! Nem mindegy, hogyan! című előadás Kecskeméten, a Katona József Könyvtárban. Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató, főiskolai tanár előadásában szól a harag kezeléséről. Megoszt praktikus fogásokat, kitér a megbocsátásra, a bocsánatkérésre is. Az előadás ajánlójában kiemelték: „senki ne gondolja azt, hogy felnőttként lehetetlen változtatni a bevett sémákon, hiszen megküzdési stratégiáink élethosszig alakíthatók.” – írta a baon.hu portál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában