Dutra Baráti Kör

2023.05.28. 19:50

Dutrák tánca: az egykori magyar nagyipar büszkeségei találkoztak Kiskőrösön – galériával, videóval

Az idén tizenegyedik alkalommal rendezték meg Kiskőrösön a Nemzetközi Dutra Találkozót, amelyet a helyi Dutra Baráti Kör szervezett ezúttal is. A nehézgépek ritmikus showműsora volt a találkozó egyik csúcspontja.

Barta Zsolt

A felvételen a hölgyek vezette Dutrák szempillái jól láthatóak a lámpákon

Fotó: Barta Zsolt

Szombaton az Úttörténeti Múzeum udvarán adtak randevút egymásnak az erőgépek tulajdonosai, több mint 110 sorszámot osztottak ki közöttük. A megnyitón jelen volt Domonyi László polgármester, Font Sándor országgyűlési képviselő és Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun vármegyei elnöke. Az esemény fővédnöke idén is Féder Imre, az egykori CS Traktorgyár konstruktőre volt.

Belák József ismert helyi gépészmérnökkel, a rendezvény egyik szervezőjével beszélgettünk vasárnap, aki a szervezet szóvivője, és a régi zseniálisan megkonstruált traktorok szerelmese is egyben. Otthon hét Dutrát tart a gazdaságában. Az egyik legszebb hazai Dutra 1300-as tulajdonosa, amely a csúcsfejlesztése lett volna 1973-ban, a Vörös Traktor Gépgyárnak. A magyar állam akkor már megvette a MANN cégtől az engedélyt egy új motorra, de szovjet nyomásra a KGST-n belül nekünk megtiltották, hogy magyar traktorokat gyártsunk. Pedig a világ talán legjobb erőgépe lehetett annak idején ez a konstrukció. 

A szombati rendezvényre a becslések szerint akár 120 gép is jöhetett. Volt olyan személy, aki például Miskolc környékéről érkezett. Egy trailerre pakolták a traktort, így gurultak Kiskőrösig. A járművek többsége azonban a Kiskőrösről, Bócsáról, Akasztóról, Soltvadkertről és a környékbeli falvakból jött.

Hogy miért is szeretik még mindig ezt a járművet, amit félévszázada nem gyártanak? Ezt naponta használják a termelők. Nem ok nélkül lett ez a világ legjobb traktora, magyarázta Belák József. Olyan a kapaszkodó képessége, ami másnak nincs. A konstruktőrök a gép súlyának a kétharmadát az első kerékre helyezték, így a homokos területeken nagyon jól használható. Ami a legfontosabb: annak idején fél évszázaddal ezelőtt úgy terveztek nagyon sok gépet, hogy azok alkatrészei csereszabatosak voltak. Az egykori Csepel teherautóból nagyon sok alkatrész kicserélhető volt például a Dutráéval.

A verseny szervező elmondta, hogy a szombati napon későn estig tartott az eseménysorozat, amelyen kiállítás, városi felvonulás, ebéd is volt, majd a Bogárzó Citerazenekar zenélt, őket követte a Szivárvány Néptáncegyüttes műsora. Vasárnap az Erdőtelken túl, egy parcellán folytatódott a program, karusszelt – együttmozgásos show műsor − mutattak be a kiskőrösiek, aminek koreográfiáját tízszer próbálták el a fellépés előtt. Ebben a programban nyolc erőgép vett részt, amely közül négynek női sofőrje volt, nem meglepő, hogy a gép megjelenése is a nőiességet tükrözte, hatalmas műanyag szempillákat ragasztottak a tulajdonosok a lámpákra.

A rendezvény főszervezője az egyesület tíz tagja volt. Belák József azonban elmondta: az önkormányzattól kezdve a kamarán át nagyon sok vállalkozó támogatta a rendezést. A program a karusszel után szántó- és húzóbemutatóval zárult. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában