XXII. Regionális Ápolási Konferencia

2023.05.26. 18:02

Dr. Gondos Miklós: továbbra is tenni kell az ápolók jobb helyzetéért – galériával

Pénteken rendezték meg a XXII. Regionális Ápolási Konferenciát a kecskeméti Sheraton hotelben. Az ápolók nemzetközi napja alkalmából rendezett tudományos ülés fő témáit az osztályok, szakdolgozók közötti együttműködés, a szülészeti- és gyermekellátás kihívásai, a rehabilitáció, a szakápolás új módszerei, a betegellátó osztályok, részlegek bemutatkozása, valamint a világjárvány árnyékában tapasztalt várandósság és a születés adták.

Horváth Péter

Dr. Gondos Miklós, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház főigazgatója köszöntőjében méltatta az ápolók munkáját és hangsúlyozta: a vezetők feladata az, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek az ápolók munkájához.

Fotó: Bús Csaba

Pap-Szekeres Anita, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház ápolási igazgatója, az esemény főszervezője köszöntőjében elmondta, hogy az ápolói szakma több kihívással is küzd. Az egyik a humánerőforrás csökkenése. Sok kolléga már évtizedek óta végzi hivatását, sokan nyugdíjba vonulnak, míg a szakképzésben egyre kevesebb fiatal tanul ápolónak. A hiányt más humánerőforrás stratégiával kell megoldaniuk, hiszen a betegellátást folyamatosan biztosítaniuk kell. 

Hozzátette, hogy kollégáik között nagy a közösségi összetartó erő, így mindig kisegítik egymást, viszont ez sok szervezést igényel. Mint fogalmazott, fontos feladat vonzóvá tenni a pályát a fiatalok előtt. Ennek érdekében rendhagyó osztályfőnöki órákat szerveznek, skill-labor-látogatással, ahol a fiataloknak megmutathatják azokat a kulisszatitkokat, melyeken keresztül felkelthetik érdeklődésüket a szakma iránt. Ehhez talán az ígért és régóta esedékes bérrendezés és az átadás előtt álló nővérszálló is hozzájárulhat.

Az ápolási igazgató hozzátette, hogy más kihívást jelent a mesterséges intelligencia megjelenése a gyógyítás terén. A nyugati országok közül néhányban már beállítottak úgynevezett ápoló robotokat, de az ápolási igazgató hozzátette: az ápolók emberségét, mosolyát és a kezük érintését nem tudja kiváltani a mesterséges intelligencia. 

A pszichiátriai ellátásról is szó esett a tanácskozáson. Az ápolási igazgató elmondta, hogy szükséges tenni a pszichiátriával szembeni stigmatizáció ellen és ezzel kapcsolatban is elhangzottak előadások.

Dr. Gondos Miklós, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház főigazgatója köszöntőjében méltatta az ápolók munkáját és hangsúlyozta: a vezetők feladata az, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek az ápolók munkájához. Ez ugyan nagyon nehéz, de apró lépésekben haladnak. Kiemelte, hogy közösen kell kiharcolni a jobb feltételekért. Mint fogalmazott, nagy lemaradásban volt az egészségügy a szakdolgozók bérével, amit a kétlépcsős emelés enyhít ugyan, de ez még kevés és továbbra is tenni kell a jobb feltételekért. Köszöntőt mondott még Gerencsér Andrea, az Országos Kórházi Főigazgatóság Ápolásügyi Koordinációs Igazgatóság igazgatója, Dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke és Kecskemét várost képviselve Dr. Papp Zoltán önkormányzati képviselő, egyben a Szent-Györgyi Albert Technikum intézményvezetője.

A tudományos ülések előtt elismeréseket is átadtak. A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kiváló Ápoló elismerésében részesült hivatása iránti elkötelezettségéért a kiskunfélegyházi telephelyről Bagyinszki Margit Elvira ápoló, Szombati Andrásné diplomás ápoló, Balog Ildikó csecsemő- és gyermekápoló, Tóth József ápoló, valamint a kalocsai telephelyről Rácz Annamária, vezető ápoló.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Bács-Kiskun Vármegyéért Díjban részesült Boskó Imola, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház részlegvezető szakasszisztense, Gazdik Judit megbízott ápolási igazgató helyettes, Pápai Margit, az Egészségügyi Szociális Intézmények Igazgatóságától, Serbán-Zám Katalin a vármegyei kórház Ortopédia Szakrendelő asszisztense, Oláhné Slezák Krisztina, a kalocsai telephely röntgen asszisztense, Szabóné Csáki Renáta, a vármegyei kórház szakápolója, Lógó Rózsa, a Bajai Szent Rókus Kórház vezető műtősnője és Szalai Ildikó a bajai kórház vezető ápolója.

Az Elismerő Oklevél és ezüst kitűző kitüntetésben részesült a Magyar Ápolási Egyesület Országos vezetősége nevében, kiemelkedő szakmai munkája elismeréséül Juhász Éva, vezető ápoló, András-Nagy Hedvig, a kalocsai telephely aneszteziológiai szakasszisztense.

Az eseményen fellépett a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház MEDrigál Kórusa Szabó Sándor karmester vezényletével és előadást tartott Hodánics Tamás kórházlelkész.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában