Elismerés

2023.05.06. 09:52

Díszpolgári címmel tüntették ki Bödecs Pál, halasi nyugalmazott református lelkészt – galériával

Pénteken megkezdődtek az idei városnapi rendezvények Kiskunhalason, az Országzászló emlékműnél felvonták a nemzeti lobogót, majd a Thorma János Múzeumban a képviselő-testület ünnepi ülésén átadták a Kiskunhalas Város Díszpolgára kitüntető címet, amelyet idén Bödecs Pál nyugalmazott elnök lelkész vehetett át Fülöp Róbert polgármestertől.

Pozsgai Ákos

Fülöp Róbert halasi polgármester (balra) adta át a díjat Bödecs Pál nyugalmazott elnök lelkésznek

Fotó: Pozsgai Ákos

Kiskunhalas város napja egy kivételes történelmi eseményhez, az úgynevezett redemptiohoz, a jász-kunok szabadságmegváltásához kötődik. 

– Szabadságot követelni, szabadságot kapni, ha kell megváltani, bármi áron, olyan emberi közösségi tett, érték, amely végig kíséri az egyetemes és a magyar történelem folyamát – hangoztatta ünnepi köszöntőjében Fülöp Róbert polgármester, aki kiemelte, hogy Kiskunhalas elődei is csatlakoztak ahhoz a szabadság megváltási kezdeményezéshez, amely 1745. május 6-án a Jászkun Hármas Kerület önmegváltását jelentette a Mária Terézia aláírásával ellátott, Redemtio néven elhíresült diplomával. Kiskunhalas Város Napja ehhez a dátumhoz kötődik.

Hozzátette: „Napjainkban olyan szabadságban élhetünk, amelyről elődeink csak álmodtak. Miközben megőriztük, újraélesztettük múltunk tiszteletet parancsoló eredményeit, hagyományait, aközben alkalmazkodtunk a világ, Európa és hazánk új kihívásaihoz. Tettük ezt úgy, hogy saját arcunkat magyarság tudatunk jellegzetességeit megőriztük, közös kultúránk egyediségével önazonosságban maradtunk.”

A város napja alkalmából átadták a díszpolgári címet, amelyet kétévente legfeljebb egy személynek ítél oda a város képviselő-testülete és amelyet ebben az évben Bödecs Pál nyugalmazott református elnök-lelkész kapott. 

– A nagytiszteletű úr ezennel Kiskunhalas 48. díszpolgára, amellyel olyan előkelő klubhoz csatlakozik, amelynek tagjai például Kossuth Lajos és Jókai Mór is 

– emlékeztetett Fülöp Róbert polgármester, aki átnyújtotta a „Kiskunhalas Díszpolgára” címmel díszes tokban elhelyezett oklevelet, a város címerével ékesített 14 karátos arany pecsétgyűrűt és Bródi Mária grafikus, csipketervező „FLÓRA” című terve alapján készült díszdobozban elhelyezett csipkét.

Levélben köszöntötte Bödecs Pált díszpolgárrá választása alkalmából Balogh Zoltán református püspök, akinek levelét Kuris István László alpolgármester olvasta fel. 

– „Minden ember felteszi valamire az életét. Van, aki a munkájának, van, aki a családjának, van, aki a városának, van, aki az egyháznak, s van, aki csak saját magának él. De vannak olyan emberek is, akik ismerik a titkot: ha Jézus Krisztusra teszed fel az életed, akkor tudod a legjobban szolgálni a családod, városod, egyházad, a rád bízott emberek életét. Bödecs Pál szolgatársam és barátom ismeri ezt a titkot.” – írta levelében a református püspök.

Bödecs Pál lelkész életútját Bognárné F. Nagy Éva önkormányzati képviselő méltatta, aki kiemelte, hogy idén 36 éve van a lelkészi pályán, 30 évig Kiskunhalason szolgált, számos egyházmegyei és egyházkerületi megbízást kapott. Lapszerkesztő egyházmegyei tanácsos, egyházmegyei küldött, a Bács-Kiskunsági Egyházkerület főjegyzője, majd az egyházmegyei bíróság tagja lett. Nevéhez fűződik a halasi Szilády Áron Református Gimnázium újra szervezése, a fogyatékos fiatalokat gondozó bentlakásos otthon, a helyi református rádió és a Református Futball Club indítása, valamint, hogy a Református egyház átvette a Központi Általános Iskolát és számos református intézmény felújítása is.

– A lelkészi hivatás mellett intézményvezetői, építési, tanári, gazdasági, pályázatírói szerepekben is meg kellett mutatni sokoldalúságát. 

Sokat tett azért, hogy a református intézményrendszer elfogadottsága, az egyházközség nyilvános elismertsége megerősödjön Kiskunhalason, a halasi református múlthoz, Szilády Áron örökségéhez méltóan – emelte ki méltatásában Bongnárné F. Nagy Éva képviselő.

Bányai Gábor kormánybiztos, a térség (Fidesz-KDNP) egyéni országgyűlési képviselője köszöntőjében jóbarátjaként említette Bödecs Pál lelkészt, akitől sokat tanult és akitől számtalan segítséget kapott képviselői munkájához. A lelkész kiemelkedő oktatásszervezői tevékenységét emelte ki és állította példaként valamennyi halasi számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában