Ünnepi istentisztelet

2023.05.15. 14:55

Beiktatták Bocskorás Bertalan halasi elnök-református lelkészt – galériával

Új lelkipásztort kapott a Kiskunhalasi Református Egyházközség, Bödecs Pál nyugalmazott lelkész utódaként érkezett az alföldi városba az óceánon túlról, Kanadából Bocskorás Bertalan, akit vasárnap délután iktatott be új szolgálati helyére Bán Béla, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye esperese. Az ünnepi istentiszteleten Balogh Zoltán, a dunamelléki püspök és zsinati lelkészi elnök hirdetett igét.

Pozsgai Ákos

Bocskorás Bertalant vasárnap délután iktatott be új szolgálati helyére Bán Béla, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye esperese

Fotó: Pozsgai Ákos

Bocskorás Bertalan, a Kiskunhalasi Református Egyházközség új elnök-lelkésze és szintén református lelkész felesége, Bocskorás Enikő, a tengerentúlról, Kanadából érkezett haza tíz év ott töltött szolgálat után Magyarországra. A kiskunhalasiak hívására fogadták el a halasi református gyülekezet vezetését.

– Uram! Áldunk és magasztalunk, hogy a kiskunhalasi gyülekezet életében elérkezett ez az ünnepi esemény. Hálás a szívünk, hogy a te kegyelmed kiválasztása nyomán a lélek erejéből gyülekezeteket formálsz, melyek vezetésére lelkipásztorokat állítasz szolgálatba. Hitből valljuk, a gyülekezet és a lelkipásztor találkozása a te lelked erejéből történik, e kötelék megpecsételése a mostani alkalom – mondta imájában Bán Béla esperes.
A lelkész beiktatáson Balog Zoltán dunamelléki püspök és zsinati lelkészi elnök a lelkész beiktatásán elhangzott igehirdetésében kiemelte, hogy a gyülekezet, az ország építésének sosincs vége.

– Ezért fontos tudni azt, hogy mit tettek az elődök, merthogy arra és abból építünk. 

Az alap Jézus Krisztus, de az építőanyag, mindig hozott anyag. 

Ezért jó visszatekinteni egyházunk történetére, mert akkor sohasem felejtjük el azt, hogy hozott anyagból dolgozunk. Abból a lelki, szellemi örökségből, amit az utódok kapnak az elődöktől – mondta a püspök, aki úgy fogalmazott, hogy ez a lelki anyag, ami körülvesz bennünket a kiskunhalasi református templomban is.

– Gondoljunk csak bele, hány ezrek, tízezrek fordultak már meg ezen a helyen. Mind ugyanazt keresték, amit most mi is. Istennek az üzenetét.” – tette hozzá.

Az ünnepi igehirdetés után Bán Béla esperes beiktatta Bocskorás Bertalant lelkészi hivatalába és átadta neki az egyházközség pecsétjét és a templom kulcsát. Ezt követően a palástos lelkészek egyenként kértek áldást a beiktatott halasi lelkipásztorra.

Felesége, Bocskorás Enikő lelkész nyitotta meg a köszöntők sorát, Bödecs Pál nyugalmazott lelkész is köszöntötte és áldást kért utódjára, a köszöntők sorát Balogh Zoltán dunamelléki püspök és zsinati lelkészi elnök kezdte, majd Mátyásiné Ván Magdolna főgondnok köszöntötte az ünnepi istentisztelet résztvevőit és megnyitotta a presbitérium rendkívüli közgyűlését, amelynek egyetlen napirendi pontja a beiktatott lelkész köszöntése volt. Énekkel szolgálta a gyülekezet a halasi Lorántffy Zsuzsanna kórus.

Bocskorás Bertalan elnök-lelkész elérzékenyülve mondott köszönetet a kiskunhalasiaknak, kiemelve, hogy a megérkezésüket követően azonnal befogadta őket a gyülekezet és a város. A beiktatott lelkészt egy Kiskunhalasról készült fényképpel köszöntötte Fülöp Róbert polgármester, aki azt kívánta a lelkész házaspárnak és családjának, hogy mielőbb váljanak kiskunhalasiakká.

Bányai Gábor kormánybiztos, a kiskunhalasi választókerület (Fidesz-KDNP) egyéni országgyűlési képviselője köszöntőjében sok erőt, kitartást és bölcsességet kívánt az új lelkésznek az előtte álló szolgálathoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában