Foglalkoztatás

2023.05.12. 13:30

Állásbörzét tartott a kormányhivatal Kecskeméten – galériával

Több mint 20 kiállító részvételével, a nagyszámú munkakereső hatalmas érdeklődésétől övezve rendezett állásbörzét a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya a Klapka utcai épületében. Az állásbörze immár 27. alkalommal kínált találkozási pontot a kecskeméti autóipari, élelmiszeripari, feldolgozóipari, vendéglátóipari és gyártó cégek, valamint a rendészeti szervek és a munkavállalók között.

Horváth Péter

Az állásbörze immár 27. alkalommal kínált találkozási pontot a kecskeméti cégek és a munkavállalók között

Fotó: Bús Csaba

Az állásbörze megnyitóján Gaál József alpolgármester, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében kifejtette, hogy Kecskemét az álláskeresők paradicsoma lesz az ismert befektetések és gyárépítések, bővítések miatt. Mindez azt jelenti, hogy ötezernél több állás jön létre a megyeszékhelyen mindenféle munkaterületen. Hangsúlyozta, hogy aki szeretne, biztosan talál munkát ebben a környezetben és arra biztatta a jelenlévő munkavállalókat, hogy képezzék magukat annak érdekében, hogy friss, piacképes tudással legyenek jelen a munkaerőpiacon. Emlékeztetett arra, hogy Kecskemét és térsége az ország három legdinamikusabban fejlődő régiója között szerepel. Elmondta, hogy a város az infrastruktúrát is ennek megfelelően fejleszti és abban is szeretne előrelépni a városvezetés, hogy a megyeszékhelyen a szabadidő minőségi eltöltéséhez is még több lehetőséget teremtsen.  

Kollár Péter, a Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály vezetője köszöntőjében kiemelte: az elmúlt 10 évben folyamatosan csökkent a regisztrált álláskeresők száma a térségben. A főosztály különböző intézkedéseket hozott és szolgáltatásait is összehangolják annak érdekében, hogy minél többen és gyorsabban helyezkedjenek el az önálló álláskeresők közül. Ezt szolgálja az állásbörze, ami segít meggyorsítani a munkavállalók és a munkát kínálók egymásra találását. 

Ignácz Bence, a Kecskeméti Szakképzési Centrum (KSZC) főigazgatója üdvözlő szavaival csatlakozott Gaál József gondolataihoz, hangsúlyozva, hogy Kecskemét akkor válhat a munkavállalók paradicsomává, ha szakképzett és a mai elvárásoknak megfelelő képességekkel és tudással rendelkező munkavállalók szerepelnek a munkaerőpiacon. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon két szakma megszerzése ingyenes, még akkor, ha valakinek több szakmája van már, mert a modern szakmajegyzék erre lehetőséget kínál. Felhívta a figyelmet arra, hogy az új szakképesítések megszerzése a munkaerőpiaci helyeztük javítását eredményezi. Ebben segítséget nyújtva a KSZC külön standdal várta az érdeklődőket.

Tóthné Szappanos Anikó, a Foglalkoztatási Osztály vezetője hírportálunknak elmondta, hogy 18 cég több mint 20 kiállítója képviseltette magát a rendezvényen mindenféle szakterületről. Már második éve nem csak szervezőként, hanem kiállítóként is jelen voltak. Céljuk, hogy a kormányhivatal feladatait megismertessék a látogatókkal.

Foglalkoztatási adatok a vármegyében

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon 2023 márciusában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 707 ezer fő volt, 19 ezerrel több, mint egy éve. A foglalkoztatási arány 74,5 százalék, a munkanélküliek aránya országosan négy százalék volt. Bács-Kiskun vonatkozásában a KSH legutóbbi foglalkoztatási adatai 2022 negyedik negyedévéről származnak. Eszerint a megyei foglalkoztatási ráta 64,3 százalék, míg míg a munkanélküliek aránya 3,9 százalék volt a tavalyi utolsó negyedévben. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában