Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház

2023.05.29. 19:50

A koraszülöttek családját támogató kiadványt készítettek Kecskeméten – galériával

Kincstaláló − Vannak, akik sietősen korán születők címmel készített különleges, a koraszülöttek szüleit segítő könyvet dr. Kelemen Edit, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Perinatális Intenzív Centrumának vezetője barátaival és alkotótársaival, Zsoldos Csaba és Boros Anikó grafikusművészekkel. A hiánypótló mű célja, hogy eloszlassa a koraszüléssel járó félelmeket, feloldja az esetleges veszteségélményt és pozitív, felemelő támogatást nyújtson a családoknak.

Horváth Péter

A koraszülöttek szüleit segítő könyvet készítettek

Fotó: Bús Csaba

− Hiszem, hogy a legcsodálatosabb dolog a világon édesanyává válni, és a szülés, illetve a születés − függetlenül annak módjától −  maga a csoda. Napjainkban hazánkban minden tizedik gyermek korábban érkezik a világra, és küzd, mert élni akar. Ők valódi kis harcosok, egészséges gyermekké, imádott jövevényekké akarnak válni. De nem csak az ő helyzetük nehéz, hanem a szülők és a család is annak érzi azt. Koraszülés esetén minden felborul, amit elterveztek a szülők, és egy teljesen váratlan helyzettel szembesülnek, melyben fokozott támogatásra szorulnak – mondta dr. Kelemen Edit

Praktikus tanácsok, lelki muníció

Dr. Kelemen Edit azt is elmondta,  hogy egy olyan kiadványt akart létrehozni, ami pozitív energiát ad a koraszülöttnek életet adó szülőknek, ami a nehéz helyzetben emel és támogat, a pozitív irányba terel. Ami nem csak lelki töltetet nyújt, de praktikus tanácsokkal is ellát az első találkozástól a − gyakran két-három hónappal későbbi − hazatérésig. Ehhez hívta segítségül barátait és alkotótársait, Zsoldos Csaba és Boros Anikó grafikusművészeket.

− A közös ötletelés eredménye lett a Kincstaláló. Ez nem oktatókönyv, sokkal inkább egy bátorító mű, ha úgy tetszik motivációs könyv. De annál sokkal több. Valós történetek olvashatók benne, a hasonló élményt átélt szülők is beszélnek benne tapasztalataikról. Ehhez járulnak a legfontosabb szakmai tájékoztatások, persze csak befogadható mennyiségben és megfogalmazásban, hogy tisztában legyenek a szülők az alapvető fogalmakkal és teendőkkel, akik a koraszülöttség miatt éppen nagyon nehéz helyzetben érzik magukat. De Editék munkája és a könyv maga is támogatást nyújt, hogy pozitívvá fordítsák át helyzetüket − fogalmazott Zsoldos Csaba, kiemelve, hogy grafikusokként ügyeltek arra, hogy a könyv minden eleme a pozitív hangulat felé billentse el az olvasót: a tartalomtól a stíluson át a színvilágig minden az építő, felemelő pszichés hatást szolgálja.

Kapaszkodót nyújtanak

Nem csak a funkcionális felkészítést és korábbi történeteket ismerhetnek meg azok, akik majd a kezükbe veszik a könyvet, hanem egyfajta pozitív szellemi-lelki ráhangolódásban is részesít a szép munka. − A koraszülés gyakran sokkhatás az anyának. Azt érzi, hogy anya lett, de nem olyan, mint amilyet megálmodott. Ezért ez a helyzet az intenzív gyász érzését okozhatja, és gyakran önvádat von maga után, hiszen koraszülött gyermeknek adott életet az édesanya. Fontos tudatosítani, hogy senkinek sem a hibája. A könyv olyan ráhangoló szövegeket, pozitív üzeneteket is tartalmaz, ami kapaszkodót jelent abban, hogy a szülők megtalálják a helyzetben belső erejüket, és ne tekeredjenek bele egy lefelé húzó érzelmi spirálba − mondta Boros Anikó.

Híres koraszülöttekkel inspirálnak

Kelemen Edit szerint előfordul, hogy betegségnek tekintik a koraszülést, pedig korántsem erről van szó, ez csak egy állapot. − Persze szabad elgyengülni, szomorúnak lenni, hiszen nem egy rózsaszín állapotról van szó. Az ilyen élethelyzet minden színében jelenik meg a könyvben. Igen, az is, hogy valaki esetleg elveszti a gyermekét annak ellenére, hogy mindent megtettünk érte. Itt természetesen megemlítjük a veszteség feldolgozását. De főként erőt adó példák jelennek meg benne, és rávilágítunk, hogy a koraszülöttség nem hátrány, sőt. Érdekes összefüggés mutatkozik a koraszülöttség és a küzdőképesség, illetve a sikerek között. Ennek alátámasztására jó néhány híres koraszülöttet felsorolunk a könyvben − mondta Kelemen Edit. És bizony nem rossz az ismert koraszülöttek névsora: köztük van Churchill, Newton, Darwin, Mark Twain, Kepler, Victor Hugo, Marilyn Monroe és Einstein is.

A Kincstaláló − Vannak, akik sietősen korán születők című könyv végleges változata hamarosan elkészül és az érintettek a koraszülött részlegen juthatnak hozzá, hogy erőt merítsenek belőle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában