Megemlékezés

2023.05.27. 13:06

A Holokauszt Bajáról elhurcolt áldozataira emlékeznek

Baján holokauszt emléknapot tartanak május 28-án 11 órától az Ady Endre Városi könyvtárban.

Márton Anna

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A német megszállást követően a Baján összegyűjtött zsidóságot, kiket a járás településeiről hoztak, kelet Magyarországról munkafoglalatosokat, illetve a Dél Vidékről a Duna menti településekről is érkeztek ide szállítmányok. Összességében megközelítőleg tízezer ember is megfordulhatott Baján ez idő alatt, mondta el lapunknak Zalavári László az Ady Endre Városi könyvtár igazgatója. A zsidóság elhurcolása több menetben történt. Először április 18-án a Bajai Hitközség értelmiségét vitték el, mintegy százötven főt.

– Sajnos belőlük nem tért vissza szinte senki. A legnagyobb tétel május végére esett amikor május 27-én szombaton az akkori Megyeházán, a jelenlegi Bányai Júlia Szakképző Technikum épületében összeírták, összegyűjtötték a zsidóság névsorát és a Vasútállomáson nagyon -nagyon sok tehervagon várt rájuk. Másnap május 28-án Pünkösd vasárnapra esett , akkor vitték el ezt a több ezer embert Auschwitzba. Ezért emlékezünk meg minden évben május utolsó vasárnapján a holokauszt Bajáról elhurcolt áldozatairól – fogalmazott Zalavári László.

Hozzátette, hogy júniusban is vittek el Bajáról zsidókat. Voltak úgynevezett kivételezet zsidók akik az Első Világháborúban valamilyen érdemet szereztek. Volt egy bajai család akiket a kórház igazgató kért, hogy ne vigyék el és olynok is voltak akiket dolgoztattak.

Az eseményen ünnepi műsort mutatnak be a Bajai Szakképzési Centrum Türr István Technikum diákjai. Fináli Gabor rabbi imáját, énekét követően, Kovács László evangélikus lelkész fogalmazza meg gondolatait az emlékfalnál. Délben koszorúzásra és az emlékezés köveinek elhelyezésére kerül sor. A megemlékezésen részt vevők a Vasútállomásnál található emlékművet is megkoszorúzzák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában