Pünkösdi Népművészeti Fesztivál

2023.05.28. 21:00

A folkmise után vonultak végig a tánccsoportok Kalocsa főutcáján – galériával, videóval

Pünkösdvasárnap délelőtt gyermeknapi programokkal folytatódott a kétnapos Pünkösdi Népművészeti Fesztivál, melynek központja a kalocsai Érsekkert volt.

Tapodi Kálmán

A szertartást követően a tánccsoportok látványos menete elindult a városházától

Fotó: Tapodi Kálmán

A Szent István templomban kora délután viseletes szentmisét tartottak, melyet dr. Mészáros István prépost-kanonok celebrált. A templomigazgató szentmisét a fesztivál résztvevőiért mutatta be és külön is köszöntötte a határon túli magyarokat, akik testvértelepülésekről a vajdasági Kúláról és az erdélyi Székelykeresztúrról érkeztek a szertartásra.

Mészáros István hangsúlyozta: Kalocsán és hozzá tartozó szállásokon a hímzés, a viselet, a pingálás is a megőrzendő, tovább hagyományozandó értékek közé tartoznak. 

– Ez is értelmet és célt ad a hagyományőrző munkának és megerősít abban, hogy a mi nemzeti öntudatunknak, életünk munkájának, igyekezetének és akár szenvedésének is értelme, értéke van – fogalmazott Mészáros atya, aki hozzátette: a hagyományok ápolása soha nem volt könnyű munka. 

– A múlt értékeinek átörökítését már az emberi élet legelején meg kellene kezdenünk, mert ott a helye a gyermek játékában, versében, meséjében, zenéjében, táncában, alkotásában egyaránt – hangsúlyozta Mészáros István, aki kiemelte: meg kell becsülni egymás értékeit, történelmünket, múltunkat, a hagyományainkat, amely erős gyökér, jelen és jövő belőlük él. Hozzátette: mindenki a maga helyén legyen elkötelezett őrzője és tovább hagyományozója mindezeknek, és ennek kézzel fogható jele lehet egy folkmise is.

A szertartást követően a testvérvárosokból, a Kalocsáról és környékbeli településekről érkezett tánccsoportok látványos menete elindult a városházától a Szent István király úton az Érsekkert irányába, ahol folklórműsor várta a közönséget.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában