Konferencia

2023.04.04. 18:00

Zsidók és keresztények együtt tanácskoztak a nemzeti összetartozás jegyében Kecskeméten – galériával

Egy egész napos, a keresztény-zsidó párbeszéd fontosságát hangsúlyozó és elmélyítő konferenciát szerveztek Kecskeméten kedden.

Lizik-Varga Katalin

Nem véletlen az, hogy ezt a konferenciát éppen Kecskeméten szervezték meg, ugyanis a városban példamutatóan működnek együtt a különböző felekezetű egyházak

Fotó: Bús Csaba

A Tovább a Szentírási Közös Úton – Húsvét és a Peszáh üzenete a nemzeti összetartozás jegyében című konferenciát, melyen a keresztény, keresztyén és zsidó hívők vettek részt, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet és a Barankovics Izraelita Műhely szervezte. 

Az eseményen előadásokkal, kerekasztalbeszélgetésekkel várták az érdeklődőket, majd a nap csúcspontjaként egy közös szándéknyilatkozat aláírásával pecsételték meg a megjelent egyházi méltóságok az elhangzottakat. Nem véletlen az, hogy ezt a konferenciát éppen Kecskeméten szervezték meg, ugyanis a városban példamutatóan működnek együtt a különböző felekezetű egyházak. A megnyitót a Kecskeméti Zsidó Hitközség Dísztermében tartották, majd a résztvevők a Kecskeméti Református Kollégium és Gimnázium Dísztermében folytatták a munkát. 

Dr. Feldmajer Péter, a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoport elnöke megnyitó beszédében elmondta, hogy az első ilyen konferenciát egy évvel ezelőtt rendezték meg a városban. Akkor senki sem gondolta, hogy a szomszédunkban zajló háború még most is meghatározza majd a mindennapjainkat. Mint mondta, mi mélyen hiszünk abban, hogy a béke az, ami elhozhatja a megújulást, elhozhatja azt, hogy ártatlan emberek ezrei, tízezrei ne kerüljenek veszélybe. 

Mit tehetünk mi itt Kecskeméten egy ilyen konferencián?

 – tette fel a kérdést az elnök. 

– Azt, hogy megmutatjuk mindenkinek, hogy a béke ott kezdődik, hogy mi együtt vagyunk, hogy mi együtt dolgozunk – hangsúlyozta. 

Novák Katalin, köztársasági elnök üzenetét Nagy Bercel, az államfői hivatal társadalmi kapcsolatok igazgatóságának vezetője tolmácsolta. Novák Katalin köszöntő levelében többek között kitért arra is, hogy a zsidók és a keresztény felekezetek ma együtt merítettek a közös forrásból, nem egymás kárára, hanem egymás javára, nemzetünk és közösségeink érdekében.  

Tovább a Szentírási Közös Úton – ma ez erkölcsi parancs mindannyiunk számára és Önök példát mutatnak ma ebből – hangsúlyozta levelében a köztársasági elnök. Hozzátette, hogy nagy szükségünk van a lelket erősítő, értékeket megtartó összetartozásunkat felemelő példamutatásukra.

Hangsúlyozta: Mi magyarok, zsidók, keresztények összetartozunk – ez vitán felül áll. 

Szalay-Bobrovniczky Vince, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy vészterhes időket élünk immár évek óta. Ilyenkor még inkább a hit felé kell fordulnunk és meg kell erősítenünk egymásba vetett bizalmunkat – tette hozzá. Mint mondta, bár az utóbbi időszakban jobban érezhettük úgy, hogy kénytelenek vagyunk a szakadék szélén egyensúlyozni, de ha visszatekintünk történelmünkre, akkor láthatjuk, hogy a közös erőfeszítések révén még a legnagyobb tragédiák után is sikerült talpra állnunk.  

dr. Salacz László országgyűlési képviselő beszédében megköszönte, hogy a konferencia szervezői és résztvevői hangot adnak a józan többség békevágyának, hogy bátran felvállalják a legfontosabb ügyet egy olyan korban, amikor a fegyvereké a szó. Mint mondta, emberek, közösségek, akik ugyanabban hisznek, de másként látják a világ dolgait, összefognak, egymásba kapaszkodnak, hogy kiszakítsák az európai embert abból a rossz spirálból, amelybe éppen belezuhanni készülünk. Hozzátette: az összefogásunkban sokkal több rejlik, nemcsak egy nagyhatású konferencia, hanem közös programok, kezdeményezések, a jócselekedetek körei, amelyek összefognak minden hívő embert aztán együtt jó irányba tudjuk fordítani a világot. 

dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy az ő generációjának az egyik meghatározó élménye a rendszerváltás volt, ma viszont úgy véli az értékek hiánya okoz gondot. 

– Amikor arra van szükségünk, hogy stabil értékek irányítsanak bennünket, olyankor mindig visszatekintünk a múltba, az akkori értékek irányába, ezt tesszük most is.

 – hangsúlyozta. 

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke elmondta, hogy közös történelmünk, a kereszténység és zsidóság több évszázados együttélésének felemelő fejezetei mellett tragikus eseményekben is bővelkedett.  Az általa megidézett tanúságtételek, és helytálló életpéldák azonban arról tanúskodnak, hogy a legnagyobb elnyomatások közepette maradt helye a reménynek. Az emberi szolidaritást, a felebaráti szeretetet nem lehetett elpusztítani. 

Lévai Jánosné tanácsnok, önkormányzati képviselő a rendezvényen hangsúlyozta: közösen fogjunk össze városunkért, drága hazánkért, a keresztény Európáért!  Teremtsünk egy boldogabb jövendőt! 

A köszöntők után Kathy-Horváth Lajos, neves hegedűművész improvizációját hallgathatta meg a közönség, mely után a Kecskeméti Református Kollégium és Gimnázium Dísztermében folytatták a munkát. A konferencia zárásaként egy közös szándéknyilatkozat aláírásával pecsételték meg a megjelent egyházi méltóságok az elhangzottakat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában