Adomány

2023.04.06. 15:45

Ukrán menekült családokat támogat a kecskeméti Lions klub

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába járó 19 ukrán menekült gyermek családja vehetett át élelmiszer- és tisztasági csomagot, összesen 650 ezer forint értékben a Kecskeméti Szent László Lions Clubtól.

Sebestyén Hajnalka

Az ukrán családok gyermekük iskolájában, a II. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában vehették át az adományt

Fotó: Lions

A tavaly februárban kitört orosz–ukrán háborúra reagálva a Lions nemzetközi szövetség arra törekedett, hogy mielőbbi segítséget nyújtson az áldozatoknak, köztük a háborús menekülteknek.

A Magyarországi Lions Clubok Szövetsége a klubjain és nemzetközi társklubjain keresztül a háború kitörése óta több mint egymilliárd forint értékű támogatást juttatott el Kárpátaljára, a magyar lakta Beregszász környékére, ahol az ottani református egyházközséggel működik együtt.

Ukrajnából több millió ember kényszerült otthona elhagyására. Mivel a harcok továbbra sem csitulnak, az egyes országoknak a hozzájuk érkező menekültek tartós segítésére, integrációjuk előmozdítására kell törekedniük.

Ukrajna lerohanását követően a világ Lions-mozgalma egy emberként mozdult meg. A Lions Clubs International Fundation azonnal megnyitotta pénzügyi támogatási keretét a menekülteket befogadó és segítő klubok számára. 

Az alapítvány az elmúlt egy évben 19 ország 72 projektjéhez közel 4,2 millió dollár értékű támogatást adott.

Magyarországon több tízezer ukrajnai menekült telepedett le átmeneti vagy tartós jelleggel. Jelentős részük ma is komoly nélkülözéstől szenved, azzal együtt is, hogy a helyi közösségek és intézmények segítsége folyamatos. A magyarországi Lions-klubok az elmúlt egy évben jelentős és példaértékű segítséget nyújtottak a menekültek számára.

Élelmiszer- és tisztasági csomagot gyűjtöttek
Fotós: Lions

A Lions Clubs International Fundation pályázatából a magyarországi Lions-mozgalom eddigi történetében példátlan nagyságú összeget, 331 ezer 162 dollárt nyert el.

A megítélt összegből a menekültek felmért igényeire alapozottan heti vagy havi segélycsomagokat (élelmiszer, gyógyszer, tisztálkodási szerek) adnák át. Beilleszkedést segítő programokat támogatnak, például lakhatási támogatást, eszközöket, lakásfelszereléseket vásárolnak számukra. Családokat, ezen belül is elsősorban kisgyerekes családokat iskolaszerekkel, sporteszközökkel, tanulást segítő eszközökkel támogatnak. Nyelvi képzéseket, egyéni és csoportos mentálhigiénés programokat és közösségi rendezvényeket szerveznek számukra.

Az országos keretből a Kecskeméti Szent László Lions Club élelmiszer- és tisztálkodási csomagokra, sportszerekre és laptopokra nyújtotta be pályázatát 23 menekült család támogatására, melyre 9 ezer 350 dollárt nyert el. 

Az összegből három hónapon keresztül havi rendszerességgel élelmiszert és tisztasági csomagot adományoznak 23 családnak, havi 20 ezer forint értékben, mely csomagokat a Szilvási és Társa Kft. további 2500 forint értékkel egészített ki. A 23 családból 19 gyermek a II. Rákóczi Ferenc Általános iskolába jár, ők vehették át kedden az első csomagot, melyet még négy család támogatása követ csütörtökön. Ezek a családok a szabadszállási Strázsa tanyán kaptak menedéket.

A sportszerek és laptopok átadásával folytatódik majd a program a hónap folyamán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában