Kiskunfélegyháza

2023.04.01. 10:45

Több százan vettek részt a városi keresztúton – galériával, videóval

Régi hagyomány, hogy húsvét előtt a két egyházközség tagjai közösen járják végig Jézus keresztútját a város főutcáján haladva az egyik templomtól a másikig. A közös tanúságtétel a Sarlós Boldogasszony-templomban szentmisével kezdődődött.

Vajda Piroska

Végig járták Jézus szenvedéseinek 14 állomását

Fotó: Vajda Piroska

– Keresztutat járni a két templom között évtizedes hagyomány Kiskunfélegyházán. Amikor az ember kilép a kereszttel a templomból, hogy elinduljon a másik felé, akkor azzal nem csak egy imádságot végez, nem csak Jézus keresztútjának állomásait elmélkedi végig, hanem mindezek mellett tanúságot is tesz hitéről és Isten szeretetéről – fogalmazott szentbeszédében Geszler Péter, a Sarlós Boldogasszony-templom plébánosa.

– Hogy mit vált ki az emberekből egy ilyen nyilvános keresztút? Kiválthat közömbösséget, amikor az emberek észre sem veszik, hogy mellettük valaki keresztet hordoz. Sok esetben az emberek így nem veszik észre a szenvedőt, az elesettet, a rászorulót. Kiválhat másokból ellenségeskedést, de kiválhat tiszteletet is ez a tanúságtétel. Akkor amikor követjük Jézust a keresztútján, akkor vihetjük a keresztet teherként, panaszkodva, de vihetjük belekapaszkodva, hasonlóan Cirenei Simonhoz, aki a kezdeti tiltakozás ellenére kereszt alatt átformálódik és az Isten szeretetét szolgáló, segítő emberré válik – hangsúlyozta a plébános.

A szentmise után a hívek közösen indultak el a Sarlós Boldogasszony-templomból a Szent István-templomba és a város főutcáján haladva jelképesen végig járták Jézus szenvedéseinek 14 állomását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában