Kecskemét

2023.04.08. 19:49

Lóránd Klára csapatmunkájuk elismeréseként tekint az állami kitüntetésre

Párizsban tanult magyar festők képei láthatók jelenleg a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben, de ebben az évben további izgalmas tárlatok szerepelnek még a programtervezetben. Mindezekről Lóránd Klára, a gyűjtemény vezetője mesélt, aki a közelmúltban vehette át a kormány által adományozott Magyar Ezüst Érdemkereszt Polgári Tagozat kitüntetését.

Sebestyén Hajnalka

Lóránd Klára

Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

Lóránd Klára muzeológus, a Bozsó Gyűjtemény igazgató-kurátora a Gong Rádió Téma műsorában részletesen szólt a napokban az elismerésről, a kiállításaikról, végül megidézte a műemlékvédelmi épületük történetét. – Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, számunkra az állami kitüntetés. Természetesen tudom, ez nemcsak az én egyedüli érdemem, a családomé, a munkatársaké is, akikkel együtt sikerült olyan módon működtetni a Bozsó Gyűjteményt, hogy kiérdemelte e rangos elismerést – mondta Lóránd Klára, majd további részleteket osztott meg.

– Ez nem egy művészeti díj, amikor valakinek a művészi munkáját díjazzák. Az esetemben azt a múzeumi háttérmunkát értékelték, melynek eredményeképp a múzeumunk látogatott, sikeresek a kiállításaink. Hozzátenném: mi Bozsó János életművét mentettük meg, ami egyben óriási lehetőség is nekünk – jegyezte meg Lóránd Klára, akinek lokálpatriótaként a szívéhez nagyon közel áll még Kecskemét városa által korábban adományozott Kada Elek díj.

A beszélgetés során az igazgatónő felelevenítette a gyűjtemény múltját is. A Bozsó Gyűjtemény Kecskeméten, a régi Klapka Házban található. A műemlékvédelmi épületet tíz évvel ezelőtt támogatás jóvoltából sikerült felújítani, az állagát mai napig óvják. Az épület egyik fele a 18. században készült, a Klapka ház nevet viseli. A másik rész a 19-20. század fordulóján épült polgárház, ahol szintén kiállítótermet alakítottak ki. A Bozsó Gyűjtemény hivatalosan 1976 óta működik a régi Klapka házban, de 1979-ben nyitotta meg kapuit a közönség előtt. Bozsó János festőművész még az 1950-es évek végén kezdte el gyűjteni a régiségeket, mely egy nagyon jelentős gyűjteménnyé nőtte ki magát. 

Több ezer értékes darabot őriz ma már a gyűjtemény, mely nem kevés, de egy régészeti múzeumban ennél jóval több van, 10 ezer, vagy akár 100 ezer is.

– Mi egy létrejött, de még le nem zárult gyűjteményt őrzünk. Azt szeretnénk bemutatni, hogyan vált a magángyűjtemény közgyűjteménnyé. Büszkék vagyunk rá, évente több mint tízezer látogatót fogadunk, mely vidéki viszonylatban nagyon jónak számít – hangsúlyozta Lóránd Klára.

A Bozsó Gyűjteményben az állandó kiállítás mellett minden évben több időszaki tárlat is látható, jeles évfordulókhoz, fesztiválokhoz kapcsolódóan. Jelenleg, a tavaszi fesztivál alatt megnyílt festménykiállítás várja az érdeklődőket. Olyan magyar művészek alkotásait mutatják be, akik Párizsban tanultak és ott megihlette őket a francia modernizmus, avantgárd. A tárlat anyaga Kemény Gyula restaurátor, magángyűjtő tulajdona, akivel a gyűjtemény régóta kapcsolatban áll. 

Várhatóan május végén újabb kiállítás nyílik a nagybányai művészek alkotásaiból. Június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján pedig Bozsó 100 rendezvénysorozat keretében a Munkácsy-díjas festőművész munkásságának újabb időszakát idézik meg egy tárlattal. 

Bozsó Jánosról is mutatnak be tárlatot

Bozsó János 1922. december 27-én született. Az emlékév tavaly decemberben ezen a napon vette kezdetét. 

Az év során három részben mutatják be életművét. 

Először munkássága első egy-két évtizedét tárták közönség elé, most júniusban a második korszaka következik, mely a legexpresszívebb, legszenvedélyesebb időszaka volt a festészetének. Az év vége közeledtével pedig az utolsó korszakát mutatják be. 

A Bozsóban nemcsak képzőművészeti tárlatoknak adtak már helyet. Tavaly, a Múzeumok Éjszakáján például régi flippereket állítottak ki. – Fiam, ifj. Bozsó János a technikai régiségek iránt érdeklődik. Folytatva édesapja gyűjtői szenvedélyét hanglemezeket gyűjt, különösen a magyar jazz hőskorából. Emellett szereti a hatvanas-hetvenes években divatos amerikai vagy európai játékgépeit, melyből tavaly adtunk ízelítőt, a flipperkiállításon – árulta el Lóránd Klára, majd még egy tárlatra hívta fel a figyelmet.

– Tíz éve Hanga István óragyűjteményét is befogadtuk, mely egy vendég kiállításunk. Számomra mindig kedves dolog és tiszteletreméltó, ha valaki a hivatását megőrzi, családja örökségét továbbviszi. Az én édesapám a gyógyszertári gyűjtemény patikamúzeumát gondozta. Hanga István pedig szintén a családja múltját, a saját foglalkozását az órákat, az óraművességet őrzi – jegyezte meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában