Kiskőrös

2023.04.01. 06:50

Különleges János Vitéz feldolgozást láthatott a közönség – galériával

Éppen 179 éve annak, hogy Kiskőrös nagy szülöttje megírta a János Vitéz elbeszélő költeményt. Hogy lehet ezt a csodálatos történetet közel hozni a III. évezred diákjainak úgy, hogy az élmény legyen az alsósoknak a felsősöknek, sőt a szülőknek is. Állítsuk színpadra, jött az ötlet Kiskőrösön.

Barta Zsolt

A narráció helyett, az 1973-ban készült klasszikus János Vitéz rajzfilm rövid részletei viszik át a nézőközönséget az egyik fejezetből a másikba

Fotó: Barta Zsolt

A Petőfi 200 programsorozat keretében a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola diákjai és tanárai összefogtak és egy különleges János Vitéz feldolgozást mutattak be négy alkalommal a héten a város művelődési házában. Három este során a szülők tapsoltak, a negyedik előadáson pedig a nem szereplők nézhették meg társaikat. 

Lasztovicza László az intézmény igazgatója hírportálunknak elmondta, hogy a Petőfi 200 Emlékbizottság két pályázatát elnyerték, ebből az egyik az úgynevezett János Vitéz 2023-ban című feldolgozás volt. Az iskola számára a nagy előadások nem ismeretlenek. Most Petőfi Sándor szülővárosában magától adta a lehetőség, hogy a János Vitézt kell feldolgozniuk. 

Hogy mik voltak a szempontok? A mai kor fiataljainak a stílusában, a gyerekek dinamikáját figyelembe véve rendezték meg, adták elő a jól ismert elbeszélő költeményt. 

A narráció helyett, az 1973-ban készült klasszikus János Vitéz rajzfilm rövid részletei viszik át a nézőközönséget az egyik fejezetből a másikba. Ezt a kiskőrösi művelődési házban elhelyezett két kivetítőn láthatta a közönség. Ezek olyan 30 másodperces bejátszások voltak, amelyek után a gyerekek a mai és az elmúlt évtizedekből ismert dalokra táncolva adták elő a darabot. A fellépők között a másodikosoktól a végzősökig rengetegen felléptek. A jelmezek többségét a bizottság támogatásával készítették. A iskolás gyerekek csaknem háromnegyedét a színpadon láthatták a nézők. A fellépők hatalmas sikert arattak a szülők felállva tapsoltak a csütörtöki bemutató végén.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában