Cinkos, aki néma

2023.04.04. 16:58

Holokauszt vándorkiállítás látható Baján

Babits Mihály Jónás könyve című művének örökérvényű idézete a mottója annak a holokauszt vándorkiállításnak, mely Az Élet Menete Alapítvány jóvoltából látható a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központ (MNÁMK) aulájában.

Márton Anna

Forrás: Beküldött fotó

A tárlatot az intézmény önkéntes diákjai vezetik majd, számukra tartott felkészítést Pécsi Tibor történész, Az Élet Menete Alapítvány szakmai vezetője. − Nemzetközi szervezetünk 1988-ban jött létre azzal a céllal, hogy ápolja a holokauszt áldozatainak emlékét. Talán sokan tudják, hogy a varsói gettófelkelés évfordulóján, minden évben Auschwitz és Birkenau között rendezik meg Az Élet Menete elnevezésű rendezvényt, egy gyalogtúrát, amelyen mintegy 55 ország népszerű személyiségei – közéleti szereplők, a kulturális élet kiemelkedő alakjai, híres sportolók – vesznek részt. Történik mindez azon az útvonalon, ahol zsidók ezreit meneteltették a halálba. A cél egyértelmű: a széleskörű összefogás azt demonstrálja, hogy a nácik terve nem sikerült. Itt vagyunk. Élünk − nyilatkozta a történész.

Pécsi Tibor történész tartott felkészítést a diákoknak

Budapesten is tartanak hasonló emlékmenetet. Az alapítvány magyar szervezete 2003-ban alakult meg és 2004-től napjainkig ők is megtartják a maguk menetét. Minden évben autentikus útvonalat választanak. Idén, április 16-án a munkaszolgálatosok emlékének adózva Józsefvárosból, a Koltói Anna térről indulunk és Erzsébetvárosba menetelnek, a Bethlen téri Zsinagógáig. A vándorkiállítás  nyilvánvaló céllal készült, hogy soha többé nem ismétlődhet meg az emberek faji alapú diszkriminációja. 

− Tárlatunk mottója: „… cinkos, aki néma.”, Babits Mihály Jónás könyve című írásából származik. Akkoriban voltak olyan kortársak, akik nem értettek egyet a nácikkal, mégsem választották az embermentés vagy az ellenállás útját. Ezek a nem zsidó származású emberek nem tették meg azt, amit megtehettek volna. Máig válaszra vár a kérdés: vajon miért nem? tette fel a kérdést Pécsi Tibor. Továbbá hozzátette: alapítványuk legfontosabb küldetése, az együttérző attitűd kialakítása mindazokban az emberekben, akik kapcsolatba kerülnek velük. 1964-ben New Yorkban megöltek egy nőt. Mintegy harminc ember látta, hallotta, de senki sem avatkozott közbe. Ezzel is arra hívják fel kiállításuk résztvevőinek figyelmét, hogy ilyen helyzetekben ne maradjanak passzív szemlélődők. Legyenek együttérzők az áldozatokkal, ítéljék el az elkövetőket, azonosuljanak az embermentőkkel, az ellenállókkal. A közönség április végéig megtekintheti a vándorkiállítást az MNÁMK aulájában.

Forrás: Beküldött fotó

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában