Bokrétaünnep

2023.04.20. 06:50

Feltették a bokrétát a mélykúti épület tetejére – galériával

Magyarország egyik legszebb sport- és kulturális központja épül meg Mélykúton, a tavaly áprilisi alapkőletétel után, egy évvel, szerda délután már bokrétaünnepet tartottak az épülő beruházásnál. A több mint ötmilliárd forintból megvalósuló létesítmény várhatóan egy év múlva készül el és adják át a nagyközönségnek.

Pozsgai Ákos

Szerda délután bokrétaünnepet tartottak az épülő beruházásnál.

Fotó: Pozsgai Ákos

A bokrétaünnep az építők és az építtetők közös ünnepe, amelyet az épület tartószerkezetének elkészültekor szoktak megtartani. A bokrétaünnep eredete egészen a 14. századig nyúlik vissza, az egyes fontosabb munkafázisok után ünnepélyes összejöveteleket szoktak megtartani. A hagyományok szerint az épület legmagasabb pontjára bokrétafát állítanak, vagy bokrétacsokrot helyeznek el. Így történt ez szerda délelőtt a Mélykúton, a városközpontban épülő sport- és kulturális komplexum beruházásánál is, ahol mielőtt a bokrétacsokrot elhelyezték volna, Bolvári János mélykúti esperes, plébános megáldotta azt.

– Jelenleg Magyarországon a vidéki, hasonló méretű települések közül a legnagyobb kulturális és sportberuházás a mélykúti 

– hangoztatta Bányai Gábor kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője, aki szerint azonban hamarosan komoly feladat vár a mélykútiakra, amire már most készülni kell. 

– Életet kell majd lehelni a falak közé. Ide kell hozni az embereket, rendezvényeket kell szervezni, legyen az sport, kulturális, vagy bármilyen más esemény – tette hozzá a politikus, aki azt kívánta a város vezetőinek, hogy „töltsék meg minél gyakrabban a helyiek és a környékbeliek Bács-Kiskun vármegye gyöngyszemét, a mélykúti kulturális és sportközpontot”.

Kovács Tamás polgármester arra emlékeztetett, hogy a városvezetés részéről először 2017-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy Mélykút városközpont rekonstrukciójának részeként az önkormányzat az energetikailag és szerkezetileg is elavult kultúrház és sportcsarnok helyén szeretné megvalósítani a beruházást. A meglévő épület már nem tudta kielégíteni a csapatsportok, valamint a kulturális programok iránti egyre növekvő lakossági igényeket, továbbá a városi általános iskolában sikeresen működő csapatsport sikerei is azt az igényt erősítették, hogy akár nagyobb, országos versenyek lebonyolítására is alkalmas, korszerű sportcsarnokra, valamint egy modern, 21. századi közösségi térre van szüksége a városnak.

– Szűk egy év van hátra a tényleges befejezésig, jövő év február végéig. – A bokréta egy olyan épületre kerül fel, ami a mi számunkra nagyon fontos és impozáns. Azt nem szabad elfelejteni, hogy nemcsak Mélykút, hanem a környék kulturális és sportrendezvény terévé szeretnénk tenni. Nagyon ki kell találni a működését már most, mert amikor a következő év első negyedévében át lesz adva az épület, akkor bizony már meglévő programmal kell várni az érdeklődőket – hangsúlyozta a város vezetője.

– Fontos, hogy a mélykúti beruházáshoz hasonló létesítmények legyenek, ahol a vidéken élők számára is ugyanolyan lehetőség nyílik a színvonalas és igényes kikapcsolódásra, sportolásra, mint a nagyvárosokban élőknek, ahol tényleg lehet élni, ahol vannak lehetőségek. Úgy a kormány, mint a település vezetőinek részéről egy fantasztikus ötlet ennek a központnak a megvalósítása – mondta köszöntőjében Hajdú Sándor, a Honvédelmi Minisztérium Sportlétesítmény-fejlesztési Osztály vezetője.

Az épülő új kulturális és sportközpont, amely a jelenlegi művelődési ház mellett épül fel, a mélykúti önkormányzat megbízásából, a kecskeméti Hor­váth Építőmester Építőipari Zrt. és a paksi R.E.D-Hungary Ingatlanhasznosító Zrt. kivite­lezésében valósul meg, több mint ötmilliárd forintos állami támogatással.

A korábbi, rossz állapotban lévő sportcsarnokot elbontották, és a helyén egy 20×40 méteres, szabványos méretű küzdőtérrel, 300 fős mobil lelátókkal, öltözőkkel és egyéb kiszolgálóhelyiségekkel rendelkezdő sportközpont épül meg. Az épülethez tartozó külső területen egy 1367 négyzetméteres sportpályát is kialakítanak. A komplexum köz­ponti részén egy 216 négyzetméteres aula helyezkedik el, mindemellett az épület részét képezi majd egy 314 négyzetméteres rendezvényterem, az ahhoz tartozó 141 négyzetméteres nézőtérrel és a 111 négyzetméteres színházi színpaddal.
A komplexum területén 46 új parkoló is létesül, ebből 4 hely az elektromos autók töltésére lesz alkalmas. A szomszédos telken megépül további 27 személygépkocsi és két autóbusz számára alkalmas parkoló, a közterületen pedig még 41 személygépkocsi részére parkoló, melyből hármat mozgássérültek részére alakítanak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában