Hírösszefoglaló

2023.04.18. 12:27

Ezek a legfontosabb kecskeméti hírek április 18-án

Olvassa el a legfontosabb kecskeméti híreket!

baon.hu

Elvitte a kajszit a fagy a Homokhátságon

Az elmúlt évek távlatából úgy tűnik, a kajszibarackot elűzi az alföldi tájaktól a tartósan megváltozó időjárás. Idén is elpusztította a termés nagy részét a kora tavaszi fagy. A kecskeméti gyümölcsként is hírnevet szerzett kajszira, az utóbbi rügybontást követően több hullámban rontottak a fagyok. A március végén már virágzása teljében lévő kajsziról úgy tűnt, hogy a tavalyi szomjazásuk ellenére a sokéves átlaghoz viszonyítva közepes termést hoznak. Az akkori fagyok ugyanis viszonylag kevés virágot tettek tönkre, vélhetően a párás levegő jóvoltából. Az április eleji mínusz négy-öt fokos hajnali lehűlés azonban a Homokhátság nagy részén elpusztította szinte az összes termést – írta a Petőfi Népe. A szakemberek szerint az éghajlatváltozásból következő kései fagyok kártételét fajtaváltással lehetne kivédeni.

Jótékonysági gála

Mint minden évben, hétfő este is hatalmas érdeklődés mellett, telt házzal rendezte meg a Városi Szociális Közalapítvány a 28. Gyermekek a gyermekekért jótékonysági gálát a nagyszínházban. Az idei alkalom még a szokásosnál is különlegesebb volt, mert amellett, hogy csodás produkciókat láthattak a rászoruló gyermekek a város oktatási intézményeinek növendékeitől, egyben a Városi Szociális Közalapítvány fennállásának 30. évfordulóját is megünnepelték az eseményen. A gálaestre kecskeméti képzőművészek ajánlották fel igen értékes munkáikat, amit tombolán sorsoltak ki a szerencsések között. A műveket Ambrus Lajos, Harsányi Zsuzsanna, Takács Jolán, Bruncsák András és Angelo Minuti biztosította. A tombola bevételét, csakúgy, mint a jegyekből származó összeget a családok támogatására fordítja az alapítvány.

Izraeli vendégjátékkal nyitott a Színházi Olimpia Kecskeméten

Yael Rasooly izraeli származású előadóművész sodró erejű, művészeti ágakat ötvöző egyszemélyes Paper cut című előadása jelentette a 10. Színházi Olimpia kecskeméti nyitányát a Ciróka Bábszínházban. Yael Rasooly színésznő, rendező, énekes és bábművész klasszikus énekesnek készült, majd Londonban színháztervezői tanulmányokat folytatott. 2006 óta független színházi alkotásokat készít. Egyedülálló színházi nyelve a színház, a bábszínház, a vizuális művészet és a zene különböző formáit

ötvözi. A Paper cut című produkcióban legalább akkora szerepe van a papírfiguráknak, mint az ő játékának. A művésznő a Paper cut című előadást 2009–10-ben hozta létre. A világhírű előadó már 35 országban játszotta ezt a darabot, Európán kívül egyebek mellett az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, Indiában és Thaiföldön is.

A 10. Színházi Olimpia keretében az elkövetkező hetekben számos izgalmas előadást tekinthet meg a közönség a Cirókában és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban.

Állásbörzére várták az érdeklődőket

Állásbörzét tartottak kedden a Neumann János Egyetem CAMPUS épületében, ahol több mint 50 kiállítóval ismerkedhettek meg a látogatók. A kiállítók körében ott voltak az intézmény fő duális partnerei, valamint a régió meghatározó vállalatai, szervezetei. Az érdeklődőknek lehetőségük volt − a cégek és ajánlataik megismerésén túl − tanácsadásokon is részt venni, megtanulni miképp tudnak sikeresen elhelyezkedni a munkaerőpiacon, legyen szó nyári diákmunkáról vagy teljes munkaidős foglalkoztatásról.

Ingyenesen regisztrálták a rendőrök az új bicikliket

Helyszíni prevenciós tanácsadással és kerékpár-regisztrációval várták a rendőrök az egyik kecskeméti sportáruházba vásárolni érkezőket. A „BikeSafe” országos program keretében a megelőzési szakemberek ingyenes rendőrségi regisztrációt biztosítottak a helyszínen vásárolt kerékpárok új tulajdonosainak. A program során vagyonvédelmi tanácsokat is kaptak az érdeklődők, a gyermekek pedig játékosan gyarapíthatták kerékpáros-ismereteiket, tesztlapok kitöltésével ellenőrizhették tudásukat. A program célja, hogy az állampolgárok számára lehetőséget biztosítson értékeik megóvására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában