Civil kulturális nap

2023.04.30. 11:20

A falualapítókkal együtt ünnepeltek Jászszentlászlón – galériával, videóval

A falualapító jász településekkel együtt ünnepeltek szombaton Jászszentlászlón, ahol tizennegyedik alkalommal rendezték meg a civil kulturális napot. Az egész napos programsorozatot a Jászszentlászlói Helytörténeti és Faluvédő Egyesület kiállítása nyitotta, melynek keretében a Kádár-kori Magyarország elektronikai eszközeit mutatták be.

Tapodi Kálmán

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a civil kulturális napot Jászszentlászlón

Fotó: Tapodi Kálmán

A faluvédők helytörténeti gyűjteményében berendezett tárlaton sokan nosztalgiázták és gyakran hangzott el az idősebbektől, hogy „ilyen nekünk is volt”. Az elektronikai eszközök rohamosan terjedtek, és egykoron családok nagy becsben tartott tárgyai voltak a rádiók, a lemezjátszó- és a televízió készülékek. A kiállítás több enteriőrje is idézte a letűnt korszak nappalijait vagy éppen konyháit. A megnyitón a tárlatot Lajkó Gergely jászszentlászlói néprajzkutató ajánlotta a közönség figyelmébe.

A falualapító településekkel – Jásztelek, Jászjákóhalma, Jászfelsőszentgyörgy, Jászdózsa – immár kilencedik alkalommal emlékeztek együtt és koszorúzták meg a közös múlt emlékművét. A megemlékezésen a főtéri parkban a helyi Tanári Kanári Kórus jóvoltából, ezúttal is felcsendült a Jász Himnusz.

A jászszentlászlói óvodások májusfaállítást is felidéző kedves táncjátékát követően, Nagy András, a házigazda település polgármestere köszöntötte a megjelenteket, külön tisztelettel és szeretettel a falualapító- és a testvértelepülések képviselőit.

– Nagy öröm számunkra, hogy ismét együtt lehetünk a barátainkkal. 

Manapság, ha valamiből kettő van, azt már hagyománynak mondják, meg sorozatnak, mi a tizennegyediknél tartunk, és úgy gondolom, ez önmagáért beszél. Mindez dicséri helytörténeti egyesület és a helyi civil szervezetek munkáját. Egy település lelkét a civil szervezetek adják és ezeknek a szervezeteknek az egyik legnagyobb napja a mai, amikor megmutathatják, hogy mit végeztek egész évben – fogalmazott a község vezetője, aki hozzátette: „Nem elég a mának élni, gondolni kell a jövőre. Mindez nem lenne lehetséges, ha nem ismernénk és nem tisztelnénk a múltunkat.”

A polgármester kiemelte a 2014-ben létrejött helyi értéktár bizottság tevékenységét, amely feltárta a település értékeit, ami mögött egy-egy ember munkássága húzódik. Az értéktárba eddig több mint húsz értéktári tagot vettek fel, ami újabb két kiemelkedő teljesítménnyel gyarapodott.

Az ünnepségen köszöntötték Pintér Julianna tanítót, a Szent László Általános Iskola intézményvezető-fejlesztőjét, aki a nyugállományba vonulása alkalmából a belügyminiszter dicsérő oklevelét vehetett át. A négy évtizedes tanítói-nevelő pálya kiemelkedő állomásait Gál Katalin, az intézmény jelenlegi vezetője idézte fel.

Két emberi teljesítmény is bekerült a helyi értéktárba

A Jászszentlászlói Értéktár Bizottság a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény alapján és azok gondozásáról szóló kormányrendelet alapján felvette a települési értéktárba agrár- és élelmiszer kategóriában Bognár Zsolt krémmézeit. Az oklevél átadásakor elhangzott: a jászszentlászlói méhész régóta kísérletezett a nyugat-európai országokban kedvelt krémméz előállításával, és egy évtized elteltével, ma már egyre többen keresik a kiváló minőségű termékeit, amik a falu hírnevét is erősítik.

A település néhai tanítója, nagy tudású helytörténésze, Halász Mátyás (1930–2008) munkássága alapozta meg a helytörténeti kutatásokat Jászszentlászlón. Honismereti szakkört alapított és neki köszönhető, hogy a település nevét nem változtatták Kunlászlóra, hanem megmaradhatott a Jászszentlászló név. Ő volt az, aki kutatta és megismertette a falu jászokkal való kapcsolatát. A település krónikáját is megírta és 1993-ban megjelent a „Halász Mátyás történeti leírása Jászszentlászlóról” című kötet. Halász Mátyás példaértékű munkáját ismerték el azzal, hogy településért végzett munkássága bekerült a helyi értéktárba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában