Iparkamara

2023.04.13. 18:00

A digitális forradalom hatásairól tartottak konferenciát Kecskeméten

A digitális ipari forradalomról tartottak szakmai konferenciát csütörtök délelőtt a megyei iparkamara kecskeméti székházában. Az ingyenes rendezvényre közel 60 üzletember volt kíváncsi.

Barta Zsolt

Szolnoki Szabolcs helyettes államtitkár tartott előadást

Fotó: Barta Zsolt

A téma azért is izgalmas, mivel ma már egy vállalkozás működése során annyi információ keletkezik, amelyet csak megfelelő számítógépes programokkal lehet feldolgozni. Ezt a problematikát járták körbe az előadók.

Gaál József megyei kamarai elnök köszöntötte az érdeklődőket, aki elmondta: az országos kamara 2016-ban indította el a Modern Vállalkozások Programját, amely térítésmentes a cégek számára. A kamara szakemberei felkérés alapján áttekintik az adott vállalkozás digitális felkészültségét és tanácsot adnak a fejlesztések irányára. Erre szükség is van, mert a céges honlapok számát tekintve az Európai Unió sereghajtói vagyunk idehaza. A program eredményeként 16 ezer cégnél jártak országszerte a program szakemberei, a megyében 1250 vállalkozást auditáltak több mint hat év alatt.

Az elnök után Szolnoki Szabolcs, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára vette át a szót. Tavaly 320 céget érintő kutatást hajtott végre a Századvég Zrt. és a Modern Vállalkozások Programja. A kérdések az Ipar 4.0 kapcsán a digitális forradalomról szóltak: ott, ahol bevezették a digitális forradalom megoldásait, nőtt az egy főre jutó termelékenység, javult a termékek minősége, bővült a termékek mennyisége. Mindezek mellett csökkent a selejtek száma, nőtt a gyártósorok megbízhatósága, csökkentek a karbantartási költségek, mérséklődött a károsanyag-kibocsátás és a munkaerő-kitettségük is.

Az államtitkár után Ballai Máté, az MKIK–Modern Vállalkozások Programja megyei IKT-tanácsadója tartott ismertetőt. Érintette a vállalati erőforrás-tervező (ERP) digitális programok fontosságát. Az ipari digitalizáció előnyei és buktatói címmel Kádár Tamás, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. műszaki igazgatója, majd Ipari robottrendek a világban és Magyarországon – fektessen a gyár jövőjébe már most! címmel Rumpler Ádám, a KUKA CEE GmbH Magyarországi leányvállalatának kereskedelmi igazgatója tartott előadást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában