Fejlesztések

2023.03.30. 19:50

Több 100 millió forintból újult meg a bajai szakképző iskola – galériával

A Déli Agrárszakképzési Centrum (ASzC) Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola épületenergetikai fejlesztésének ünnepélyes átadását tartották csütörtök délelőtt az intézmény sportcsarnokában. Összesen több mint 400 millió forintból újult meg a szakképző iskola. Az átadáson jelen volt dr. Nagy István agrárminiszter, Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Széll Péter alpolgármester, egykori igazgató.

Márton Anna

Az ünnepi beszédeket követően átvágták a nemzetiszínű szalagot az intézmény régi épületénél, az egykori bejárat előtt. 

Fotó: Márton Anna

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében nem csak megszépült, modernebb is lett az intézmény, valamint olcsóbban tud majd működni energiahatékonyság szempontjából, ez volt a legfontosabb beruházási cél, hangzott el az ünnepségen. Koch Zsuzsanna, az intézmény vezetője köszöntő beszédében emlékeztetett arra, hogy 1904-től ez volt az ötödik nagy változás az intézmény életében. Megköszönte Szerdai Zsuzsanna főigazgató asszony és Bálint Zoltán kancellár segítségét is.

Az ünnepi rendezvényen az iskola diákjai egy időutazásra hívták a közönséget. Elsőként az iskola alapítását mutatták be, majd ezt követően a XX. századi történelem eseményeit vették sorra, amelyek hatással voltak az iskola életére. A diákokat Cserháti János oktató tanította be.

Zsigó Róbert elsőként köszöntötte volt kollégáját, egykori főnökét dr. Nagy István agrárminisztert. Hangsúlyozta, hogy hosszú és fontos munkával teli időszaknak értek a végére, hiszen néhány esztendővel ezelőtt született arról döntés, hogy a Déli ASzC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola épületenergetikai fejlesztése megtörténjen.

− Azt gondolom, hogy szükség volt erre a felújításra, hiszen a Bácskában több olyan vállalkozás is működik, amiknek szükségük van azokra a szakemberekre, akik itt végeznek, éppen ezért fontos, hogy jó színvonalon, biztonságos körülmények között tudja fogadni a diákokat. Ehhez szükség van az itt dolgozó pedagógusokra, szakoktatókra és köszönjük is mindannyiuknak azt a munkát, amit elvégeznek az esztendő minden napján. Ez a fejlesztés csak összefogással tudott megvalósulni, köszönet érte mindenkinek fogalmazott − Zsigó Róbert beszédében. Megköszönte továbbá a kormánynak, külön az Agrárminisztériumnak a támogató döntést, melynek során ez a fejlesztés megvalósulhatott. 

Dr. Nagy István beszédében hangsúlyozta, nem volt hiába a 119 év, ha körbe nézünk. Nagyon szép és nagyon nehéz munka volt, de az eredménye megvan. Az, hogy ma itt vagyunk, ennél a pillanatnál, azt mutatja, hogy az iskolának volt, van és lesz jövője, mert szükség van rá. Olyan tudást hordoz, olyan lehetőséget, amire szükség van − fogalmazott az agrárminiszter. 

− Fantasztikus látni azt, ahogy az iskola körbe veszi a várost, szervesen beépül annak szellemi és gazdasági életébe. Fontos, hogy duális képzésben is részt vehetnek az intézmény tanulói. Ez adja a sikert, és a létjogosultságát az egésznek, valahogy így kell felépülnie egy vidéki mezőgazdasági szakintézménynek. Hívják bárhogy, nem az a lényeg, hanem az, amit sugároz, amilyen eredményt bocsájt ki magából, és ha ez így be tud integrálódni, szerves egységgé, eggyé válni a várossal, akkor már érthető, hogy 119 éve miért is van itt − mondta dr. Nagy István.

Szerdai Zsuzsanna főigazgató asszony beszédében felsorolta a fejlesztés részleteit: összesen 1804 négyzetméter területű padlás utólagos hőszigetelése és 20 284 négyzetméter homlokzati hőszigetelés valósult meg, fűtésrendszer korszerűsítés történt, három új kazánt üzemelek be, illetve napelemes rendszer építettek ki. Két darab levegő-víz üzemű hőszivattyút is beépítettek, melynek fűtési teljesítménye 189,8 kilowatt. A projekt konzorciumban valósult meg, ahol a konzorcium vezetői feladatokat a BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft. látta el. 

Az ünnepi beszédeket követően átvágták a nemzetiszínű szalagot az intézmény régi épületénél, az egykori  bejárat előtt. 
 


 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában