Látványos

2023.03.19. 11:37

Szétrobbanó meteort fotóztak Baján és Fülöpszálláson

Magyar idő szerint péntek este 21 óra 8 perckor a Magyar Meteoritikiai Társaság bajai és fülöpszállási állomásán egy nagyon fényes, háromszor is robbanó zöldes színű tűzgömböt fotóztak Magyarország felett.

Pozsgai Ákos

A kép az AMS78 jelű bajai állomásuk felvétele

Forrás: Magyar Meteoritikiai Társaság

Arról egyelőre nincs pontos információ, hogy melyik irányból lépett a légkörbe és mely települések felett haladt el. A tűzgömböt, ami háromszor is robbant, a Magyar Meteoritikiai Társaság bajai és fülöpszállási állomásának sikerült lefotóznia, a képeket a társaság oldalán közzé is tették.

A tűzgömb olyan meteor, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a -5 magnitúdót, vagyis a Vénusz fényességét. A Föld légkörébe érkező meteorok esetén átlagosan minden ezredik számít tűzgömbnek, ami a légkörbe belépve felizzik, majd felrobban.

A Magyar Meteoritikiai Társaság bajai és fülöpszállási állomásának 2023. február 21-én, hajlani fél háromkor is sikerült megörökíteniük egy fényes, gyors, zöld színű robbanó tűzgömböt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában