Gara

2023.03.23. 06:55

Sokaknak segítettek első bejelentett munkahelyük megszerzésében a pályázattal − galériával

Országosan összesen 1134 hátrányos helyzetű ember szerzett OKJ-s végzettséget a „Nő az esély – képzés és foglalkoztatás” című program keretében. A projektzáró rendezvényt szerdán tartották Garán, az Őszi Napfény Szociális Otthonban.

Márton Anna

A projektzáró rendezvényt szerdán tartották Garán, az Őszi Napfény Szociális Otthonban

Fotó: Márton Anna

Sztojka Attila kormánybiztos beszédében kiemelte, hogy minden szempontból kuriózum a projekt., melynek indításakor a fő cél az volt, hogy a munkanélküliséggel sújtott rétegek olyan pályára lépjenek, amely a foglalkoztatáshoz vezet. Azt a fő célt tűzték ki, hogy egymillió fővel többen dolgozzanak az országban. Olyan perspektívát vázoltak fel, amely biztos megélhetéssel, szakmai tudással, az önálló életre való neveléssel, az öngondoskodó képességgel megvalósítható. A projektben több mint ezer fő vett részt és legtöbbjüknek az első munkahelyét teremtette meg a projekt.

Faa Béla polgármester köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a településen 17 fő elindult a pályázaton, vállalták, hogy elindulnak a tanfolyamon és sikeres vizsgát tettek. Reményét fejezte ki, hogy a pályázat ideje után is helyben maradnak a szociális intézmény friss munkatársai.

A rendezvényen elhangzott, hogy a programba bevontak közül országosan 765 főt az adott szociális intézmény a projekt végét követően is továbbfoglalkoztat. Az országos adatok tekintetében a projektbe kerülés ideje alatt 443 fő tett érettségi vizsgát és 221 fő iratkozott be valamelyik felsőoktatási intézménybe.

Sztojka Attila kormánybiztos is mondott beszédet
Fotós: Márton Anna

Bács-Kiskun vármegyében Garán a pályázatba bevont személyek teljes létszámmal tettek sikeres vizsgát szociális gondozó vagy ápolóként. Mindannyian határozatlan idejű kinevezéssel az Őszi Napfény Integrált Szociális Intézmény munkatársai. A garai pályázatban résztvevő személyeknek ez az első munkahelye.

− 2018-ban tudtuk meg, hogy van ilyen pályázati lehetőség, akkor bejelentkeztünk rá és 17 fővel indultunk itt Garán. 

Mindannyian munkanélküliek voltak. Hároméves volt a projekt időtartama, szerencsére mind a 17 főnek a fenntartási idő végére határozatlan idejű közalkalmazotti szerződést tudtunk kínálni. Nekünk is jó volt, mert helyismerettel rendelkező kollégákat tudtunk kapni, egyszerre tizenhetet − mondta a baon.hu-nak Bari József, a Bács-Kiskun vármegyei Őszi Napfény Integrált Szociális Intézmény vezetője.

Daróczi János, a Társadalmi Esélyegyenlőségi Igazgatóság főigazgatója, aki korábban dokumentumfilmet forgatott Garán, elmondta, hogy a helyi közösség teljesen befogadó, a vezetők és a dolgozók részéről is. A tanulók örömmel mesélték el, hogy őket az intézményben szívesen látják.

− A Társadalmi Esélyegyenlőségi Igazgatóság azokat az embereket hozza helyzetbe, képezi ki, akik alul iskolázottak, akiknek ahhoz, hogy munkát tudjanak vállalni, képzést kell elvégezniük. 

A kétéves képzés itt merem állítani, hogy csodákat tett azoknak az embereknek az életében, akik részt vettek benne. A nőknek ez az első bejelentett munkahelye. Ami nem azt jelenti, hogy korábban nem dolgoztak. Itt az igazgató úr maximálisan fogadta őket, barátként, kollégaként. A másik része a programnak, hogy az országban a Nő az esély programunk az egyik legsikeresebb. Több mint ezer embert képeztünk ki és a továbbfoglalkoztatottaknak a száma közel százszázalékos − mondta hírportálunknak Daróczi János. 

Hozzátette, hogy a programban részt vevő roma nők helyzete, azzal hogy ők dolgozhatnak az nem csak azt jelenti, hogy nekik egyedül lesz kiszámítható jövedelmük, még akkor is, ha tudjuk, hogy a szociális szakmában nem a legnagyobb béreket fizetik. Egy kiszámíthatóság, egy hosszan tartó állandó létbiztonság olyan helyzetet teremt a gyerekek, családok életében, ami követendő út.

A foglalkoztatás szociális intézményekben történik két típusú munkakörben: gyermek és ifjúsági felügyelő, valamint szociális gondozó és ápoló.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában