Jubileum

2023.03.21. 17:55

Negyven évvel ezelőtt alakult meg a Kecskeméti Városszépítő Egyesület – galériával

Kettős apropója volt a Kecskeméti Városszépítő Egyesület keddi sajtótájékoztatójának. Egyrészt, hogy kedvet adjon a szombati Barackfavirágzás ünnephez, másrészt, hogy megossza a sajtó munkatársaival az idén 40 éves egyesület terveit.

Sebestyén Hajnalka

A képen balról: Felföldi Mihály kistermelő és Király József, az egyesület elnöke

Fotó: Bús Csaba

A Deák Ferenc téren lévő kajszibarackfáknál tartotta meg a sajtótájékoztatót Király József, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke. A szombati Barackfavirágzás ünnep kapcsán felelevenítette a város múltját, amikor kimagaslóan nagy szerepe volt a kajszibarack-termesztésnek. Ennek tiszteletére hívták életre a Barackfavirágzás ünnepét, mely kapcsolódik a Tavaszi Fesztiválhoz. A népi hagyományt, a pántlikázást ötvözik idén is kulturális műsorokkal és szakmai programokkal.

Király József a sajtótájékoztatón szólt az egyesület 40 éves jubileumáról. 1983-ban alakult meg, már akkor szerették volna a nevükbe belevenni a városvédő elnevezést is, de az akkori rendszer nem engedte. 

Idén a 40 éves jubileum kapcsán a májusi közgyűlésen várható döntés arról, hogy a jövőben új névvel, Kecskemét Városvédő és Városszépítő Egyesületként folytassák a munkájukat. 

Már eddig is sokat tettek városvédőként, így indokolt lenne, ha ezt a nevük is tükrözné.

Ezt követően az elnök részletezte az idei programtervet, melyben szerepel többek között a Kodály Intézet és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház felújítási-bővítési terveinek bemutatása, a leandersétány kialakítása, a virágos balkon akció virágosztása, címfestői hagyaték feldolgozása és Sümegi György Művésztelepről szóló befejező könyvének bemutatása.

A sajtótájékoztató második részében Felföldi Mihály kistermelő részletesen is bemutatta a szombati Barackfavirágzás ünnepének programját, mely 10 és 13 óra között zajlik Kecskemét-Borbáson, a Bács-Zöldért telephelyén. Az eseményen részt vesz Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is. Az érdeklődők megismerhetik a házigazda Bács-Zöldért Zrt. munkáját, a nyolc hónapig tartó Szedd magad akcióját. Az ünnepség része a barackfák megszentelése és pántlikázása.

A pántlikázás célja, hogy a vendégeknek lehetőséget adnak arra, hogy egy számukra szimpatikusnak vélt fát felpántlikázzanak nevükkel és telefonszámukkal. Így amikor az adott fa terem, a Bács-Zöldért értesíti őket, és akkor eldönthetik, hogy az adott áron szeretnék-e leszedni a gyümölcsöt.

A rendezvényen fellép a Csipkefa zenekar, Csík János Kossuth-díjas zenész, valamint néptáncot ad elő Bacsa Norbert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában