Kiskunsági Nemzeti Park

2023.03.20. 18:27

Napsütötte gyepek aranyló dísze a tavaszi hérics

A fakó telet követően egymás után robbannak be a színek a természetben. A figyelem magára vonásában élen jár a tavaszi hérics, melynek impozáns méretű, aranysárga virágai messziről vonzzák a tekintetet.

Tapodi Kálmán

Tavaszi hérics

Fotó: KNP

Talán ez az oka, hogy a boglárkafélék családjába tartozó növény tudományos nevét (Adonis vernalis) a görög-latin mitológiából ismert Adoniszról, Vénusz kedveséről, a férfiszépség félistenéről kapta – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Mint írták: a magányosan fejlődő, általában bokrosodó évelő növény, márciustól májusig virágzik. Beporzásáról különböző rovarok gondosnak, magjainak terjesztéséből a hangyák is kiveszik a részüket.

Zölden és szárítva is igen erősen mérgező hatású növény, a legelő állatok is elkerülik. Bár hazánkban sokfelé megtalálható, az Alföld jelentős részéről eltűnt. Főleg száraz gyepeken, legelőkön, irtásréteken, karszt-bokorerdőkben, ligetes, melegkedvelő tölgyesekben találkozhatunk vele. Az egykor mértéktelen gyűjtése miatt (gyöktörzse vizelethajtó, szívnyugtató hatású) és élőhelyeinek fogyatkozása következtében mára védettséget élvez. Természetvédelmi értéke 5 ezer forint.

Tavaszi héricset látott? Töltse fel az adatot a Vadonlesőre!

A tavaszi hérics is szerepel a Vadonleső önkéntes adatgyűjtő programjában. A nyitott szemmel járó természetkedvelők által gyűjtött adatok szakmai ellenőrzést követően bekerülnek a hivatásos természetvédelem adatbázisába, a Természetvédelmi Információs Rendszerbe (TIR).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában