Közgyűlés

2023.03.31. 16:58

Megyei érték lett a tiszakécskei Holt-Tisza

Területfejlesztési plusz források, útfejlesztés és a megyei értékek is napirenden voltak a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés pénteki ülésén. A vármegyeházi tanácskozáson elhangzott, hogy az eddigi 4,5 milliárd forinthoz képest 7,4 milliárd forintot költhet erre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a TOP Plusz program keretében útfejlesztésekre.

Tapodi Kálmán

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

– Miközben a 2014-2021-es uniós költségvetési ciklus Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjában (TOP) is vannak még aktív projektek Bács-Kiskunban – 74 darab, csaknem 16 milliárd forint értékben –, megkezdődött a TOP Plusz projektek beadása is – tájékoztatta a képviselőket az ülésen Rideg László elnök. 

Mint elmondta, utóbbi programban 146 projekt beadása történt meg több mint 27 milliárd forint értékben, és március végéig további ötven projekt beadását tervezték közel 25 milliárd forint értékben. – A támogatási szerződések megkötése is folyamatos, februárban újabb 54 darab szerződést írtak alá a vármegyei települések vezetői, így a beadott projektekből már 113 rendelkezik hatályos támogatási szerződéssel – tette hozzá. A projektek túlnyomó többsége ebben az uniós költségvetési ciklusban is a vármegyei önkormányzata tulajdonában lévő Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közreműködésével valósul meg.

A közgyűlés tárgyalt többek között arról is, hogy a korábban tervezettnél több forrás áll rendelkezésre a 4 és 5 számjegyű utak fejlesztésére Bács-Kiskunban. Az eddigi 4,5 milliárd forinthoz képest 7,4 milliárd forintot költhet erre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a TOP Plusz program keretében. A képviselők elfogadták Rideg László közgyűlési elnök előterjesztését, amely szerint a testület a rendelkezésre álló keretösszeget figyelembe véve azt javasolja a Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek, hogy az 5312 jelű, Kalocsa-Bácsalmás összekötő út, Kéleshalom külterületén lévő, 4,6 km-es szakaszát újítsák meg. Ezen út több szakaszán folytak felújítási munkák az elmúlt években, ezeket egészíti ki jól ez a most tervezett fejlesztés. 

Kilenc új elemmel gyarapodott az értéktár

A közgyűlés elfogadta továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktár bizottság 2022-es évre szóló beszámolóját is. A testület tavaly 37 javaslatot fogadott be a megyei értéktárba történő felvételre. Ezek közül 9 javaslatról tárgyaltak érdemben, amelyekről pozitív döntés született. Múlt évben az alábbi értékeket vették fel a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba: Máday Norbert 1848-49-es gyűjteménye (Kecskemét), a kecskeméti piarista kulturális örökség három évszázada,  a kiskőrösi evangélikus templom, ahol Petőfi Sándort keresztelték, Héjja Bella Emerencia munkássága (Pálmonostora), a dunafalvi népház- mint kulturális örökség, Magyarország étele szakácsverseny (Szabadszállás),  a tiszakécskei református templom, a szabadszállási városháza és a tiszakécskei Holt-Tisza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában