Itt a tavasz?

2023.03.08. 14:07

Megjelent az első visszatérő gólya Akasztón

A Dunatáj Közalapítvány közösségi oldalán megjelent híradás szerint megjelent az első fehér gólya Akasztón. Mint írták: Kirtyán Tamás, a Magyar Madártani Egyesület (MME) 7. helyi csoportjának tagja szerdán fotózta le az idei első fehér gólyát a Fő út 81. szám előtti fészeknél.

Tapodi Kálmán

„A madár lábán jelölő gyűrűt visel, így kiderült, hogy egy régi ismerőst köszönthetünk újra. A madarat 2011-ben gyűrűzték Németországban fiókaként, Akasztótól 740 kilométer távolságra. A gólyát először Zeleszkó Roland látta a Csengődi úton 2014. májusában. Azóta minden évben költött a településen. A közel 12 éves madár idén hatodszorra foglalta el a Fő úti fészket. Tavaly napra pontosan Szeged mellett látták, szerdán még ugyanott figyelték meg, március 15-re viszont már a fészkét igazgatta Akasztón.” – tette közzé a közalapítvány.

A természetvédelmi szakemberek azt nem tudják, hogy hol telel a madár, mert nem jöttek róla téli leolvasási adatok.

„Valószínűleg nem Dél-Afrikában, hanem a Balkánon, Törökországban, esetleg Izraelben, de ezek csak találgatások. Mindezek ellenére bízunk benne, hogy idén is talál párt magának és sikeresen kireptetik fiókáikat!” – adta hírül a Dunatáj Közalapítvány.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában