Fejlesztés

2023.03.23. 13:34

Közösségi tér épülhet a kalocsai partszakaszon

Kalocsa önkormányzata támogatási kérelmet nyújt be a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzatnál lévő Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz Élhető település című pályázat megvalósítására. Dr. Filvig Géza polgármester még a pályázati csomag testületi tárgyalása előtt, kedd délelőtt a legnagyobb fejlesztési célterületre, a meszesi hajókikötővel szembeni sétányhoz invitálta a város egyesületeinek, civil szervezeteinek vezetőit, hogy ötleteiket, javaslataikat már a tervezés szakaszában figyelembe tudják venni.

Zsiga Ferenc

Filvig Géza, Kalocsa polgármestere (balra) elmondta, hogy egy közösségi teret is szeretnének kialakítani

Fotó: Zsiga Ferenc

A Duna-parti eseményen Filvig Géza kifejtette, hogy az önkormányzat a meszesi Duna-parton egy olyan színvonalas közösségi teret kíván kialakítani, ahol a kalocsaiak és az ide látogatók természet közeli környezetben, biztonságosan tudnak kikapcsolódni, és ahová a városi kulturális programok egy részét is szervezhetik. A polgármester felidézte, hogy a lakosság az alapvető célkitűzésről már kifejtette a véleményét. Arra a kérdésre, hogy a Duna-parton legyen-e egy gépjárműforgalom elől elzárt sétány, a válaszadók többsége a közösségi médiában igennel válaszolt, örömmel fogadta az elképzelést. 
Az alapkoncepció szerint Kalocsa-Meszesen egy, a Duna-parton futó sétány, a szállodahajókat is kiszolgáló buszparkoló kialakítása szerepel megfelelő útburkolattal, utcabútorokkal, a közművek esztétikus kialakításával. Az elbontandó csónakház helyén egy szabadtéri színpadot szeretnének építeni. Az ehhez közeli épületből egy olyan közösségi helyet kívánnak létrehozni, amelyben a város értékeit alkalomszerűen lehet bemutatni, és a kalocsai egyesületek, civil szervezetek közösségi találkozók céljára is használhatják. 

A projekt további eleme, hogy az Érsekkertben egy jó minőségű, 800 méter hosszú futópályát, a Csillás parkban egy nyilvános illemhelyet, mosdót építenének, továbbá a kórházi buszmegállók egymással szembeni két váróhelyiségét újítanák fel. 

Az elnyerhető pályázati összeg 750 millió forint – mondta a polgármester, hozzátéve: a későbbiekben erre a fejlesztésre felfűzve szeretnének egy kishajókikötőt építeni, és az evezősegyesülettel egyeztetve azon is gondolkodnak, hogy a jövőben az evezősök bázisa hol legyen. 

A meszesi hajókikötővel szembeni sétányra invitálta a polgármester a városi egyesületek és civil szervezetek vezetőit
Fotós: Zsiga Ferenc

Amint az egy kérdésre válaszolva elhangzott: ennek a pályázatnak a beadási határidejét már két alkalommal elhalasztották, mert ezt is az EU felzárkóztatási programjából finanszíroznák. Miután ez a forrás bizonytalan, a polgármester ismeretei szerint az a szándék, hogy a kormány ezt az összeget Kalocsának megelőlegezi. A tervezett menetrend szerint a képviselő-testület március 30-án dönt az alapkoncepció benyújtásáról, a nyár folyamán lehet szó a támogatási szerződés aláírásáról, a tervek pontosításáról. A város ősszel szeretné elkezdeni a munkálatokat. A fejlesztés a nem engedélyköteles futópálya kialakításával, a két kórházi buszváró felújításával és a Csillás parki nyilvános WC, mosdó kialakításával indulna. A Duna-parton a közművek föld alá süllyesztése, az út esztétikus formában való átépítése és a további munkálatok már egy hosszadalmasabb folyamat részét képezik. 

Hasznos javaslatokat fogadtak a tervek kidolgozásához

A fórum a városházán az úgynevezett fókuszcsoportos videóinterjúval folytatódott. Ennek keretében Dóka Gábor, a Bács-Kiskun Vármegyei Fejlesztési Ügynökség szakmai vezetője és munkatársa, Korsós Anna mutatta be a kalocsai fejlesztési lehetőségeket, majd a jelenlévő egyesületek, civil szervezetek vezetői mondták el a projekttel kapcsolatos, a szervezők által hasznosnak ítélt észrevételeiket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában