Névnapi köszöntő

2023.03.26. 07:47

Isten éltesse az Emánueleket, a Larákat és a Larisszákat

Március 26-án a születésnaposokon kívül az Emánuelek, a Larák és a Larisszák ünnepelhetnek.

baon.hu

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Az Emánuel férfinév a héber Immanuél névből ered. Jelentése: „velünk az Isten”. Női párja: Emanuéla. Az 1990-es években az Emánuel, Immánuel, Mánuel, Manó és Mendel szórványos nevek voltak, a 2000-es években nem szerepeltek a 100 leggyakoribb férfinév között.

A Lara a Laura és a Larissza név rövidülése. A Laura latin eredetű női név, a Laurentius (Lőrinc) férfinév női párjának, a Laurenciának a rövidülése. Azonban lehet a latin laurus szó származéka is, melynek jelentése babérfa, babérkoszorú. Az 1990-es években a Loretta igen ritka, a Lara, Laurencia, Lauretta, Lora, Lorella, Lorett, Lorin és Lorina szórványos név volt, a 2005 óta a Lara a 46-88. leggyakoribb női név, a többi nem szerepel az első százban.

A Larissza görög eredetű női név, a jelentése „Larissza városából való”. Ez a város a valóságban is látogatható, Görögországban fekszik az Égei-tenger közelében. A név az említett ország mitológiájából maradt fent: egy nimfát ábrázol, akit Poszeidón egyik szeretőjeként ismerhetünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában