Kecskemét

2023.03.31. 17:20

Helytörténetből és csillagászatból is felkészültek a diákok – galériával

Idén 28. alkalommal rendezte meg a Béke iskola a Kecskemét Város Polgára Leszek elnevezésű helytörténeti versenyt, melyet idén a Református Általános Iskola diákjai nyertek meg.

Sebestyén Hajnalka

Az idei versenyév képzőművészeti fordulójának mottója: „Csillagok közt” volt

Fotó: Bús Csaba

A Béke Általános Iskola mindig is törekedett a hagyományok ápolására, az értékek megmentésére. Ez a verseny is jól illeszkedik ebbe a sorba. A nagy múltú megméretés pénteki döntőjében ezúttal is hat csapat mérte össze tudását.

Az idei versenyév képzőművészeti fordulójának mottója: „Csillagok közt” volt. A pályázókat arra kérték, ábrázolják ezt a misztikus, ismeretlen világot, a különleges környezetet és formákat. A legeredményesebb pályamunkákból kiállítást rendeztek, a díjakat szakmai zsűri ítélte oda a legkiválóbb alkotóknak. Az eredményhirdetést a döntő megkezdése előtt tartották meg.

A 28. alkalommal meghirdetett Kecskemét Város Polgára Leszek versenyen a megyeszékhely iskoláinak 6–7. osztályosai mérhették össze tudásukat. A mottó jegyében, a „Kecskeméti csillagok” témakörben kutattak, munkálkodtak a felhívásra jelentkező négyfős csapatok. Nagy hangsúlyt kaptak a kutatómunka során a város különböző pontjain elhelyezett bolygószobrok. 

A három írásos forduló eredménye alapján a döntőbe jutott: a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Lánchat és a Lánchét fantázianévű csapata, valamint a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola Petőfi diákjai, a Református iskola Refirensek, a II. Rákóczi iskola Hírös Amazonok és a Zrínyi Ilona Általános Iskola Töri Törők elnevezésű csapata.

Az első két írásbeli forduló után a döntőben nemes vetélkedésben mérhették össze tudásukat, felkészültségüket a tehetséges fiatalok. A döntőben bolygóközi túra állomásait jelölték maketten, majd a főtéri Emlék Tár/Tér szólásait, közmondásait értelmezték játékos feladványban. Számot adtak Petőfi Sándor életéről és Kecskeméten született verseiről, ezután Kodály Zoltánra emlékeztek. A csaaptok dramatikus játékot adtak elő Háry János kalandjaival kapcsolatban. Az izgalmas döntőt végül az Református Általános Iskola Refirensek csapata nyerte. Második lett a Petőfi iskola, harmadik a Zrínyi csapata.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában