Ünnepség

2023.03.22. 20:03

Hatvan éve dolgoznak a vízügyért Baján – galériával

A Víztudományi Kar és a Magyar Hidrológiai Társaság közös ünnepségét a napokban tartották meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bajai campusán. A rendezvényen a jogelőd intézmény hat évtizedes múltjáról, valamint a Víztudományi Kar megalakulásának hatodik évfordulójáról emlékeztek meg.

Márton Anna

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem bajai campusán tartották meg a rendezvényt

Forrás: Beküldött fotó

Az eseményen a kar jelenlegi munkatársai, hallgatói mellett a volt oktatók és diákok, a vízügyi ágazat képviselői, valamint Baja közéleti szereplői voltak jelen.

Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora köszöntőjében kiemelte, hogy: a víz közjószág, a vízügy pedig közügy.

– A vízügy szolgálata igazi közszolgálat. Egyetemünk büszke arra, hogy egy ilyen nagy hagyományokkal és értékekkel bíró képzőhelyet tudhat a kötelékében – hangsúlyozta a rektor.

Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár a karon folyó képzések népszerűségét, a víz stratégiai jelentőségét és a jelentkezők számának növekedését emelte ki köszöntőjében.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója beszédében felhívta a figyelmet a magas szintű tudás szükségességére és az utánpótlás-nevelés fontosságára.

A köszöntőket Szlávik Lajos, a Magyar Hidrológiai Társaság elnökének előadása követte. Részletesen bemutatta a Víztudományi Kar megalakulását megelőző 54 évet, a bajai vízügyi felsőoktatás változatos szervezeti, intézményi és tagintézményi átalakulásait. Bíró Tibor dékán pedig a kar megalakulását követő hat év kapcsán felidézte a kezdeti nehézségeket, az elért sikereket, miközben a Víztudományi Kar az egyetemi közösség által elismert igazi karrá vált.

Keve Gábor, a kar Területi és Vízgazdálkodási Tanszékének tanszékvezetője a megvalósult fejlesztésekről és jövőbeli elképzelésekről adott átfogó képet.

Az előadásokat követően elismeréseket adtak át. Dániel József és Vaskó László, a kar jogelődjének egykori igazgatói Egyetemi Éremben részesültek. Abonyi István munkásságát a bajai vízügyi felsőoktatás érdekében végzett kiemelkedő szakmai és oktatási tevékenységéért posztumusz Egyetemi Éremmel ismerték el. Szlávik Lajos, a kar jogelődjének egykori intézet-, majd fakultásvezetője Zsuffa István-emlékérmet vehetett át. Láng István főigazgató Cimer Zsolt oktatási dékánhelyettest eredményes munkájáért tárgyjutalomban részesítette.

Az ünnepség második felében a résztvevők közösen felavattak egy kabinos mérőhajót és a bajai campus területén kialakított oktatási célú vízépítési és precíziós esőszerű öntözési gyakorlóhelyeket.

A campusbejárást követően az aulában ünnepélyes keretek között bemutatták A bajai vízügyi felsőoktatás 60 éve című kiadványt, valamint a hat évtized emlékeit felelevenítő fotókiállítást is megnyitották. Az ünnepség fogadással és kötetlen beszélgetéssel zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában