Baja

2023.03.29. 17:20

Endoszkópos kamerával segíti az Axiál a Hírös Rescue mentőegyesületet – galériával

Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi az Axiál Kft. bajai telephelyén egy kamerás keresőeszközt adott át Trencsényi Péternek, a Hírös Rescue Team Speciális Mentőegyesület elnökének. A speciális eszköz megkönnyíti a romok közti mentés során a nehezen hozzáférhető helyek átvizsgálását is.

Márton Anna

Harsányiné Dr Fodor Gyöngyi átadja az adományt Trencsényi Péternek

Fotó: Márton Anna

A Hírös Rescue Team egyesület egyik fő tevékenysége speciális mentési feladatok ellátása, ezen belül is személyek keresése, mind Magyarország területén, mind pedig külföldön. Az egyesület tagjai nemrégiben Törökországban, a földrengés sújtotta területen végeztek mentési munkát omladékok között. Ezt látva tapasztalták, hogy szükségük van egy eszközre, mely olyan szűk helyeken is alkalmazható, ahová a mentőkutyák már nem tudnak eljutni.

– Kecskeméti székhelyű egyesület vagyunk, ezért kifejezetten Bács-Kiskun vármegyében kerestünk meg olyan cégeket, akik támogatnának bennünket. Az AXIÁL Kft. volt az első és az egyetlen, aki vállalta, hogy egy csőkamera beszerzésében segít – mondta Trencsényi Péter, a Hírös Rescue Team Speciális Mentőegyesület elnöke. A kamerás keresőeszköz a romkutatásban, szűk, illetve mély helyeken tesz nagy szolgálatot. A beszerzett endoszkóp wifi segítségével egyszerű képátvitelt biztosít mobiltelefonra. A berendezés száz méter kábellel rendelkezik, és akár hat órán át üzemeltethető, így nagy távolságra, hosszú időtartamon keresztül áll a mentést végző szakemberek rendelkezésére.

– Remélem, sose kell kibontani az eszközt a dobozból, de ha mégis, kívánom, hogy minél több embert mentsenek meg vele.

 – mondta Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője az átadón.

A Hírös Rescue Team Egyesület tagjai munka mellett, szabadidejükben eltűnt személyek felkutatásával foglalkoznak. Kutyákat is kiképeztek terület- és romkutatásra, illetve nyomkövetésre. A törökországi kutatások alapján újratervezték a képzési módszerüket, az eszközparkot.

– Az itthoni mentésre megfelelő eszközeink vannak, de a nemzetközi katasztrófákhoz nincs. Ekkor kerestük meg a Bács-Kiskun vármegyei cégeket, az Axiál volt az első és egyetlen, aki válaszolt, és jó néven vette, hogy hozzájuk fordultunk. Hőkameránk és drónjaink vannak, a technikai eszközöket apránként megvásároltuk, de ez a 100 méteres endoszkópos kamera kifejezetten a természeti katasztrófáknál szükséges a romokhoz, hogy a szűk helyeken, ahol a kutyák jeleztek, hogy van ember, de ők nem tudnak bemenni, akkor a kamera segítségével meg tudjuk nézni, hogy kik vannak bent, hányan vannak, milyen sérülésekkel. Mivel ez egy kis méretű eszköz, magunkkal tudjuk vinni mindenhova – mondta Trencsényi Péter.

Az egyesület harminc főből áll, mindenki munka mellett végzi a feladatot, hivatásos állományban: mentő, rendőr, tűzoltó és katona, valamint pár civil is segít a munkában. Ha jön egy riasztás, az egyesület éjjel-nappal rendelkezésére áll a rendőrségnek, illetve az eltűnt személyek családjainak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában